Etusivu » Liikematkustaminen » Kongressimatkailijoiden määrä nousussa
Tapahtumasuunnittelu

Kongressimatkailijoiden määrä nousussa

Kuva: Getty Images

Tyypillinen kokousmatkailija jättää tuloja paitsi kokous- ja kongressiyritykseen myös sen ulkopuolelle.

– Kongressimatkailijoista hyötyvät laaja-alaisesti muun muassa majoitusliikkeet, ravintolat, kaupat, taksipalvelut sekä eri kulttuuritapahtumat ja museot, toimitusjohtaja Timo Lappi Ravintolapalvelut MaRasta sanoo.

– Näillä matkailijoilla on yleisesti tärkeä rooli koko matkailualan näkökulmasta katsottuna ja järjestetyillä tapahtumilla näin ollen vaikutusta koko talousalueeseen.

Parin viimeisen vuoden aikana tapahtuma- ja kokousmyynnin alan kehitys on ollut vahvaa, ja kasvu jatkuu edelleen. Esimerkiksi MaRaan kuuluvien kongressi- ja tapahtumatoimialan yritysten järjestämissä tilaisuuksissa oli osallistujia viime vuonna edellisvuoteen verrattuna miltei 15 prosenttia enemmän.

Helsinki maailman mittakaavassa suosittu kongressikaupunki

Helsingissä järjestetään tänä vuonna tämänhetkisen arvion mukaan lähes 300 kansainvälistä konferenssia. Union of International Associations (UIA) on maailman kongressikaupunkien vertailussaan sijoittanut Helsingin vuoden 2017 listauksessa sijalle 20. Sijoitus on parempi kuin monella alan merkittävällä kaupungilla, kuten Amsterdamilla, Prahalla, New Yorkilla ja Sydneyllä. TCI Research -tutkimuslaitoksen tutkimuksessa muun muassa suomalaisten ravintoloiden asiakasystävällisyys on arvioitu Euroopan parhaimmaksi.

Koko Euroopan hotelli- ja ravintola-ala on tutkimusten mukaan kilpailukykyinen muuten paitsi hintatasoltaan muihin maanosiin verrattuna. Vaikka lähtökohdat ovat kunnossa, Lappi muistuttaa, että parantamisen varaa menestyksestä huolimatta kuitenkin löytyy aina.

– Matkailutoimiala on yksi maailman kilpailluimmista. Kansainvälisesti tärkeiden tapahtumien, kuten tiedekongressien hankkiminen ja niiden markkinoiminen on iso tehtävä pienelle maalle.

Majoituskapasiteettia tarvitaan lisääntyvien tapahtumien myötä jatkuvasti enemmän. Lapin mukaan hotellialalla onkin tällä hetkellä menossa kaikkien aikojen investointibuumi.

– Yksin kongressimatkailu ei silti riitä näiden investointien pohjaksi, vaan liike- ja yksityismatkailua on saatava muutenkin lisää.

Lähde: laju.fi

Next article