Etusivu » Logistiikka » Asetusmuutos virellä – syksy tuo pidemmät rekat ja pienemmät päästöt
Maantiekuljetus

Asetusmuutos virellä – syksy tuo pidemmät rekat ja pienemmät päästöt

Kuva: Adobe Stock

Ensi syksy saattaa tuoda liikenteeseen lähes kymmenen metriä nykyistä pidemmät rekat.

Vireillä oleva asetusmuutos tehostaisi toteutuessaan kuljetuksia, vähentäisi päästöjä, vaatisi uusia liikennejärjestelyjä – ja toisi kanssa-autoilijoille entistä enemmän ohitettavaa.

Tällä hetkellä suomalainen yhdistelmäajoneuvo saa olla korkeintaan 25,25 metriä pitkä. Jos tekeillä oleva asetus tulee syksyllä voimaan, suurin sallittu pituus nousee 34,5 metriin. Nykyinen ajoneuvoyhdistelmien suurin sallittu kokonaispaino 76 tonnia säilyisi entisellään.

– Asetus sallisi meillä Euroopan painavimmat ja pisimmät yhdistelmäajoneuvot. Muutos olisi merkittävä kuorma-autoliikenteemme koko historiassa, kertoo Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL:n asiantuntijapalveluiden johtaja Petri Murto.

Muutos on Murron mukaan otettava huomioon infrarahoituksessa. Pitkät yhdistelmät sallittaisiin kaikilla teillä, joten turvallisuus sekä teiden kunto ja kunnossapito on varmistettava ympäri vuoden.

– Lisäksi risteysaluejärjestelyjä on parannettava, jotta ajoneuvot pystyvät kääntymään turvallisesti. Tarvitaan myös erillisiä alueita, joilla yhdistelmiä voidaan katkaista ja jättää niistä osa parkkiin.

Tähän eivät huoltamoiden parkkipaikat riitä.

Lisää tehoja, vähemmän päästöjä

Selkeimmin muutos näkyisi merikonttien kuljetuksessa, jossa kuljetuskapasiteetti kasvaisi sadalla prosentilla: rekka saa nyt kuljettaa yhden 40 tai 45 jalan kontin, jatkossa kaksi konttia. Vaikka kuljetusteho tuplaantuu, polttoaineen kulutus nousee vain hiukan. Päästöt vähenisivät arviolta kymmeniä prosentteja.

Kuljetusten tuottavuus lisääntyisi merkittävästi myös kevyiden tuotteiden kappaletavarakuljetuksissa. Sen sijaan puutavara on niin painavaa, että yhdistelmän pidennys kasvattaisi kokonaispainoa liikaa.

Murto arvioi, että uuden asetuksen myötä 5 000–10 000 ajoneuvoyhdistelmän pituus kasvaisi pitkällä aikavälillä. Samalla rekkojen määrä vähenisi.

– Todennäköisesti liikenteestä häviää satoja rekkoja, mutta vasta aika näyttää tarkat määrät. Käytännössä teillä alkaa liikkua paljon erimittaisia yhdistelmiä, joiden pituus vaihtelee nykyisen ja tulevan maksimin välillä.

Tavarantoimittajien järjestelyt vaikuttavat paljon siihen, miten nopeasti muutos näkyy.

– Keskeistä on, päästäänkö pitkillä rekoilla terminaaleihin ja saadaanko liikkeelle niin suuria tavaraeriä kerralla kuin autoihin mahtuu.

Jatkossa jokaisen tielläliikkujan olisi tiedostettava, että rekassa saattaa olla kymmenen metriä enemmän ohitettavaa kuin ennen. Tärkeää onkin merkitä rekan pituus näkyvästi. Kuljettajat myös tarvitsevat uudenlaisia peilejä ja kameroita yhdistelmän hallitsemiseen.

Asetuksen lisäksi vireillä on lakimuutos, joka korottaisi ajoneuvoyhdistelmien kokonaispainoja tietyillä teillä.

– Tämä ei kuulosta hyvältä. Tiemme eivät ole tällä hetkellä niin hyvässä kunnossa, että nykyistä painavammille, yli 76 tonnin yhdistelmille kannattaa avata reittejä. Tieverkkomme ei täysin kestä edes nykyisiä kokonaispainoja.

Next article