Etusivu » Logistiikka » Automatisointi ei sisälogistiikassa korvaa ammattihenkilöstöä
Sisälogistiikka

Automatisointi ei sisälogistiikassa korvaa ammattihenkilöstöä

Toimiva sisä- logistiikka pitää sisällään tehdas-, terminaali- tai varastoalueen sujuvan materiaalivirtojen hallinnan. Kuvat: Getty Images ja Jari Härkönen
markku-henttinen

Markku Henttinen

toimitusjohtaja, Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry

Sisälogistiikka tehostuu automaation avulla. Ihmisen työpanos on kuitenkin tärkeä myös tulevaisuudessa, ja ammattitaitoisen työvoiman saatavuus tulee varmistaa. 

Tehokas sisälogistiikka tarkoittaa tehdas-, terminaali- tai varastoalueen sujuvaa materiaalivirtojen hallintaa. Digitalisaation myötä sisälogistiikkaan liittyy olennaisesti myös informaatiovirtojen hallinta, jolla varmistetaan toiminnan oikea-aikaisuus tarpeeseen nähden.

– Saman tiedon pitää olla käytettävissä toimitusketjun eri osapuolilla. Niin varasto kuin kuljetusliike tarvitsevat tavaravirroista oikeaa ennakkotietoa kapasiteettisuunnittelua varten, Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry:n toimitusjohtaja Markku Henttinen sanoo. 

Sisälogistiikan toimivuuteen voivat laittaa kapuloita rattaisiin monet asiat. Tavallisessa ongelmatilanteessa tavara ei lähde ajallaan ja toimitukset viivästyvät. Henttisen mukaan tilanne yhdistetään kuitenkin usein virheellisesti varaston toimimattomuuteen.

– Tosiasiassa tavara voi kuitenkin puuttua varastosta, ja syy tähän voi olla organisaation sen osan pettäminen, joka huolehtii hankinnoista tai saapuvan tavaravirran manageroinnista. 

Inhimillisen virheen mahdollisuus vähenee automaation myötä. Täysautomaation rakentaminen on kuitenkin taloudellisesti mahdollista vain suurten tavaravolyymien ollessa kyseessä.

– Tämä on yksi automaation haaste. Se mikä on teknisesti mahdollista, ei aina ole toiminnallisesti ja taloudellisesti järkevää, Henttinen toteaa. 

”Palvelu on tarjottava siellä, missä yritys sitä tarvitsee”

Tulevaisuudessa sisälogistiikan energiatehokkuuteen ja kustannustehokkuuteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota.

– Automatisointi ja kustannustehokkuus kulkevat usein käsi kädessä. Tästä esimerkkinä nykyaikaisten varastojen valaisinjärjestelmät, jotka syttyvät ja sammuvat käytön mukaan, Henttinen kertoo.

Hän korostaa, että ammattitaitoisen henkilöstön saatavuus on yksi tulevaisuuden haasteista.

– Vielä pitkään on ihmisen tekemä työ sisälogistiikassa välttämätöntä. Onkin tärkeää miettiä, miten ammattitaitoisen työvoiman saatavuus sekä työmotivaatio pystytään varmistamaan. 

Henttinen puhuu myös ulkoistamisen tärkeydestä.

– Harva yritys nykyään pyörittää henkilöstöravintolaa omalla henkilökunnallaan. Samoin voidaan ajatella, että miksi yritys hoitaisi itse sisälogistiikkansa, kun tähän erikoistuneita ammattilaisiakin on olemassa.

Henttinen haastaa palveluyritykset kuitenkin kehittämään tarjoomaansa.

– Jos yritys on Kuopiossa, on sille turha tarjota varastointiratkaisua pääkaupunkiseudulta. Palvelu on tarjottava siellä, missä yritys sitä tarvitsee.

Next article