Etusivu » Sijoittaminen ja säästäminen » Pörssisäätiön toimitusjohtaja: Tällainen on hyvän hajauttajan huoneentaulu
Sijoittaminen ja säästäminen

Pörssisäätiön toimitusjohtaja: Tällainen on hyvän hajauttajan huoneentaulu

Sari Lounasmeri
Sari Lounasmeri
Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri. Kuva: Tuomas Pietinen

Me suomalaiset olemme sijoittajina huonoja hajauttajia. Jatkuvuus ja tuotto on taattu, kun muistamme kolme avainsanaa: määrä, laatu ja aika. Uusin trendi on vastuullisuuden korostuminen. Näin Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kiteyttää hyvän hajauttamisen aakkoset.

Määrällä on väliä

Noin 800 000 suomalaista omistaa pörssiosakkeita, keskimäärin kolmesta tai neljästä yrityksestä. Se on liian vähän. Kymmenen olisi ideaalimäärä, sillä siinä riski hajautuu ja määrän pystyy vielä itse hallitsemaan. Pörssissä on helppo lähteä liikkeelle pienelläkin summalla – toisin kuin kiinteistö- tai metsäsijoittamisessa. Myös toimialojen määrällä on väliä. Hyvä hajauttaja ei keskity yhden toimialan yrityksiin, vaan pitää salkkunsa monipuolisena.

Valitse eri omaisuuslajeja

Asunto-osakkeet, metsä ja rahastot ovat tyypillisiä suomalaisten sijoitusmuotoja, ja korottomilla pankkitileillä on rahaa kiinni enemmän kuin pörssiosakkeissa. Metsää omistamme suuremmalla summalla kuin pörssiosakkeita, kun taas erilaisissa rahastoissa on vähemmän rahaa kuin suorissa osakesijoituksissa.

Mieti, minkä verran tarvitset arjessa sellaista puskuria, joka lepää pankkitilillä. Kaikki muu kannattaa panna tuottamaan paremmin: siirtää osakkeisiin tai hakea rahastoista parempaa tuottoa kuin pankkitililtä.

Ajalla on merkitystä

Sijoittajan menestys perustuu siihen, että tuottoja kertyy pitkällä aikavälillä. Pari vuotta ei riitä. Etene siis askel kerrallaan. Ja kun esimerkiksi hankit osakkeita, älä hanki kaikkia kerralla.

Älä pelkää riskejä

Tuottoisaan sijoittamiseen sisältyy aina riski – myös asunnon omistamiseen. Esimerkiksi haja-asutusalueilla kiinteistöjen hinnat voivat laskea merkittävästikin. Riski on sitä isompi, mitä suurempi asuntolaina on. Pörssiyhtiötä valittaessa ei ole tärkeintä, mistä maasta yhtiö on, vaan mistä sen tuotot tulevat. Moni valitsee mielellään hyviä osinkojen maksajia, tunnettuja brändejä ja markkina-arvoltaan suuria kansainvälisiä yrityksiä.

Seuraa aikaasi

Jos olet kiinnostunut omaisuudestasi, seuraat tarkasti aikaasi. Näinä aikoina epävakaa maailmantilanne luo varjoja myös sijoitusmarkkinoille. Kotitalouksien sijoittamisessa onkin nyt nousemassa selvä trendi: vastuullisuus kiinnostaa entistä enemmän. Kuluttaminen ei ole rahankäytössä itsestään selvä ykkönen, vaan säästämistä ja rahojen vastuullista sijoittamista arvostetaan enemmän. Yhä useampi punnitsee myös pörssissä yritysten vastuullisuutta.

Ajattele itse

Ihannesijoittaja malttaa perehtyä ja pysähtyä. Summaa siis säännöllisesti, mitä kaikkea omistat ja mitä haluat: millaista tuottoa toivot, millaisia riskejä olet valmis ottamaan ja tarvitsetko tuotot käyttöösi vuoden vai kymmenen vuoden päästä. Et pysty kopioimaan sijoitusstrategiaasi muilta, sillä jokaisella on omat tavoitteensa ja oma elämäntilanteensa.

Next article