Etusivu » Sijoittaminen ja säästäminen » Muutama sana suomalaisten rahankäytöstä
Sijoittaminen ja säästäminen

Muutama sana suomalaisten rahankäytöstä

Kuva: Getty Images

Et tule pitämään tästä kirjoituksesta, koska minulla ei ole mitään hyvää sanottavaa sinulle. Aion sanoa asiat niinkuin ne ovat.

Sijoittamisen ja säästämisen tärkein perusta on kassanhallinta. Siis omien rahojen hallinta. On aika sama, pidätkö tarkkaa kirjaa kuluistasi ja teetkö kuukausittaisen kassavirtalaskelman (kuten meidän perheessämme ilolla tehdään) vai tunnetko vain takaraivossasi, että kaikki on riittävän hyvin. Oleellista on olla oman kassan tilanteen tasalla.

Me kaikki tiedämme, että jokaisen aikuisen tulee huolehtia omista raha-asioistaan. Siitä huolimatta olemme umpisurkeita huolehtimaan rahoistamme. Omat lapsemmekin tietävät paremmin, miten rahoista tulee huolehtia. Itse törsäämme miten sattuu ja ihmettelemme, kun olemme jatkuvasti persaukisia.

Lue myös: Fiksua rahankäyttöä? – Skippaa nämä 8 turhaa rahareikää

Fakta on se, että vakuudettomien kulutusluottojen määrä on kasvanut nopeasti viime vuosien aikana. Mitä ihmettä te ihmiset oikein ostatte niillä kulutusluotoillanne?

Samaan aikaan kotitalouksien velkaantumisaste jatkaa nousuaan. Rikomme joka vuosi uuden ennätyksen. Viime vuonna kotitalouksien velkaantumisaste kasvoi edelleen ja oli vuoden 2017 lopussa 128,9 prosenttia eli 2,6 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuotta aiemmin.

Lopeta itsellesi valehtelu, ota viimeinkin itsestäsi vastuu ja tule tilanteesi tasalle.

Odottakaa vain, kun viikatemies saapuu. Siinä rupeaa espoolaiset kivitalon omistajat autoineen helisemään, kun lainan korkoihin laitetaan 2-3 % hyvää lisää. Ei auta kymppitonnin kuukausitulot, kun kiinteät kustannukset on jo valmiiksi hilattu punaiselle.

Ihmisten kyvyttömyys hoitaa raha-asioitaan johtaa makrotaloudessa moneen ongelmaan, mutta suurin tragedia on ihmisen kokoinen. Rahat eivät riitä uuteen pesukoneeseen, kun vanha meni rikki. Nettistriimipalvelusta ja varsinkaan idyllisistä lounaista trendikkäässä ravintolassa ei tietenkään luovuta.

Kassanhallinta on todella arkisia tekoja. Se on kävelyretki ratikan sijaan. Se on kirpputori catwalkin sijaan. Sen on kirjaston hyödyntämistä lehtien kuukausitilauksien sijaan.

Se on maitokaupan punalaputettujen tuotteiden suosimista. Se on hiustenleikkuuta peilin edessä. Kyllä. Minä teen kaikkea tätä. Ja olen hiton onnellinen.

Ihmiset eivät ole rehellisiä itselleen. Aina on joku selitys, miksi rahat ovat loppu. Minä kerron, miksi rahasi ovat loppu. Olet surkea hallitsemaan omaa kassaasi. Lopeta itsellesi valehtelu, ota viimeinkin itsestäsi vastuu ja tule tilanteesi tasalle.

Voit aloittaa nyt heti. Kun olet seuraavan kerran aikeissa ostaa take away -kahvin, tässä ilmainen vinkki: älä osta. Täytä kotonasi vesipullo, josta voit siemaista kun siltä tuntuu. Maha ja kassa kiittävät.

Kirjoittaja Aleksi Kopponen on Facebookin Sijoituskerho-ryhmän perustaja.

Next article