Etusivu » Kokoukset ja yritystapahtumat » Tarjoatko vieraillesi aivoruokaa vai pullamössöä?
HoReCa

Tarjoatko vieraillesi aivoruokaa vai pullamössöä?

Kuva: Getty Images

Aivot kuluttavat valtavan määrän energiaa. Aivotyöskentelyn tehokkuuden kannalta ei ole yhdentekevää, mitä ja milloin suuhun laittaa. Suomen kokkimaajoukkueen johtaja Kristian Vuojärvi kertoo, millainen ruoka pitää kokoustajat skarppeina.

Aivot tarvitsevat toimiakseen tasaista verensokeria.

– Tehokkaan työskentelyn kulmakivi onkin säännöllinen ateriarytmi. Hyvä aamupala on kaiken a ja o. Jos aamupalan jättää välistä, lounaalla tulee helposti vedettyä ähkyt, ja sitten iltapäivällä väsyttää, Vuojärvi kuvailee.

– Aivoja hellivä aamupala on ravinteikas, mutta ei tuhti. Esimerkiksi puuro, jokin hapanmaitotuote ja marjoja. Tuoremehu kylkeen ja sitten se kahvi, joka on monelle tärkeä, vaikkei niin terveellinen olekaan, Vuojärvi antaa esimerkin.

Muutaman tunnin kuluttua aamupalasta on sopiva hetki aamupäiväkahveille.

Kevyen aamupalan ja lounaan välissä Vuojärvi suosittelee huolehtimaan aivoista pienellä välipalalla.

– Muutaman tunnin kuluttua aamupalasta on sopiva hetki aamupäiväkahveille. Kahvin kaverina voi tarjota esimerkiksi ruisleivän kevyillä täytteillä ja runsailla kasviksilla, ja siihen kylkeen vielä tuorepuristettu mehu tai pieni smoothie.

– Aivot rakastavat kalaa, äyriäisiä, kasviksia, pähkinöitä ja tuoreita raaka-aineita. Kannustan suosimaan mahdollisimman vähän käsiteltyjä valmisteita. Viime aikoina esimerkiksi kasvisruokabuumi on tuonut markkinoille prosessoituja valmisteita, kuten nyhtökauraa ja härkistä, jotka eivät ole niin terveellisiä kuin luullaan, Vuojärvi juttelee.

– Vehnäsämpylöiden tilalla kannattaa aina tarjota täysjyvätuotteita. Etenkin ruis- ja kauratuotteissa on reilusti suojaravintoaineita ja ne pitävät verensokerin tasaisempana. Niiden kuidut tekevät hyvää suolistolle, ja terve suolisto hyvää aivoille, Vuojärvi juttelee.

Lue myös: Suolistomikrobiston tasapaino on terveyden edellytys

Jos kokousporukan tehot haluaa säilyttää koko loppupäivän ajan, lounas on syytä pitää kevyenä.

– Hiilarit, sokerit ja kerma altistavat iltapäiväväsymykselle. Hyvä lounas on värikäs ja annos maltillinen. Terveellisestäkin lounaasta tulee tuhti, jos buffassa lautaselle iskee joka sorttia, Vuojärvi toteaa.

Visuaalinen annos virkistää ja tekee kokousvieraisiin vaikutuksen. Kun jokaisesta suupalasta on aikaa nauttia kaikilla aisteilla, ateria on elämys ja ruokkii myös luovuutta, kokki Kristian Vuojärvi muistuttaa.

Aivoja ajatellen iltapäiväkahvien kokouspullat joutavat historiaan.

– Makeaa voi tarjota hedelmien muodossa. Kupillinen erivärisiä ja makuisia hedelmiä ravitsee aivan toisella tavalla kuin kulunut muffinssi tai raskas juustokakku.

– Nykyisin ihmiset osaavat myös pitää arvossaan terveellisiä kokoustarjoiluja, pullia ja sämpylöitä pidetään vanhanaikaisina, Vuojärvi tietää.

Lue myös: Sommelier paljastaa edustamisen pullonkaulat

Ruokailuhetkistä elämyksiä

Säännöllisillä ateriatauoilla on tärkeä merkitys myös aivojen palautumiselle.

– Ruokailun tulisi olla hetki, kun läppärit heitetään sivuun ja keskustelu vaihdetaan työasioista muihin päivän polttaviin. Ne ovat aivoille tärkeitä lepohetkiä, Vuojärvi sanoo.

Ruokatauko voi olla muutakin kuin kehon tankkaamista.

– Visuaalinen annos virkistää ja tekee kokousvieraisiin vaikutuksen. Kun jokaisesta suupalasta on aikaa nauttia kaikilla aisteilla, ateria on elämys ja ruokkii myös luovuutta, Vuojärvi vinkkaa.

Next article