Skip to main content
Etusivu » Teollisuus » Kyvykäs toiminnanohjausjärjestelmä on valmistavan teollisuuden selkäranka
Älykäs teknologia

Kyvykäs toiminnanohjausjärjestelmä on valmistavan teollisuuden selkäranka

Kuvassa Islet Group Oy:n liiketoimintajohtaja Jukka Penttinen ja Islet Group Oy:n toimitusjohtaja Janina Luoto. Kuva: Islet Group Oy

Toiminnanohjausjärjestelmät ovat kehittyneet vuosituhannen alun pirstaloituneista ratkaisuista koko toimitusketjua tukeviksi järjestelmiksi.

Pilvipohjaiset tietojärjestelmät, tekoäly ja koneoppiminen sekä ohjelmistoihin sisäänrakennettu analytiikka lisäävät yritysten proaktiivisuutta ja auttavat reagoimaan nopeasti muuttuvan liiketoimintaympäristön haasteisiin.

– Aiemmin järjestelmätoimittajat pitivät tiukasti kiinni omista ekosysteemeistään, nykyään tehdään aidosti yhteistyötä. Järjestelmien avautuminen ja aktiivinen kumppanuuksien etsiminen tuottavat merkittävää hyötyä loppuasiakkaille. Teknologian nopea kehitys ja jatkuva oppimisprosessi ovat lyhentäneet kehityssyklejä huomattavasti. Järjestelmän asteittainen uudistaminen on myös käyttäjille helpompaa, se tekee uusien ominaisuuksien omaksumisesta sujuvampaa, sanoo Software Finland ry hallituksen jäsen, Islet Group Oy:n toimitusjohtaja Janina Luoto.

– Järjestelmät ovat aina ajan tasalla ja toiminnan kehitys on jatkuvaa, sillä enää ei tarvitse odottaa vuosia seuraavaa ohjelmistopäivitystä. Puhtaat transaktiotasot mahdollistavat jatkuvat päivitykset, kun asiakaskohtaiset ratkaisut rakennetaan niiden päälle, jatkaa Islet Group Oy:n liiketoimintajohtaja Jukka Penttinen.

Valmistava teollisuus siirtyy pilveen

Pilvipohjaisten ERP-järjestelmien käyttö kasvaa myös tuotantoympäristöissä. Järjestelmään voidaan integroida tietoja CRM:stä valmistusprosessiin, varastonhallinnasta kunnossapitoon. Esimerkiksi konepajateollisuudessa, jossa tuoterekisterit ovat laajoja, kysyntäohjauksella pystytään optimoimaan kokonaisläpimenoaikaa sekä varastonhallintaa. Asiakastarpeen ymmärtäminen syvenee.

– Lukuisat yritykset ovat vieneet tuotantonsa pilveen. Oma konesali voi olla tietoturvauhka, sillä harvalla yrityksellä on yhtä laajoja resursseja tietoturvan kehittämiseen kuin suurilla pilvipalveluntarjoajilla. Infrastruktuurin kehittyminen on mahdollistanut sen, että tuotantoa pystytään aidosti ajamaan pilvestä, Luoto toteaa.

– Tuotannollisissa yrityksissä muutos on ollut iso. Nykyaikaiset ERP-järjestelmät tukevat nykyään myös paremmin tuotannon MES-toimintoja jopa ilman internetyhteyttä, Penttinen lisää.

Next article