Etusivu » Terveenä työssä » Asiantuntijan vinkit kirkasvalon hyödyntämiseen toimitiloissa
Työympäristöt

Asiantuntijan vinkit kirkasvalon hyödyntämiseen toimitiloissa

valo
valo
Kirkasvaloalueiden etuna on, että ne vapauttavat ihmiset toimimaan ja liikkumaan normaalisti toimitilassa. Kuva: Getty Images

Taas ollaan keskellä pimeintä vuodenaikaa. Vähäinen päivänvalo aiheuttaa neljäsosalle suomalaisista aikuisista niin sanottuja kaamosoireita. Yhdellä sadasta oireet ovat niin pahoja, että voidaan jo puhua masennussairaudesta.

Tyypillisimmät kaamosoireet ovat THL:n tutkimusprofessori Timo Partosen mukaan ruokahalun kasvaminen ja etenkin himo hiilihydraatteihin, liikunnallisen aktiivisuuden vähentyminen sekä unen laadun heikentyminen.

– Vaikka nukkuisi tavallista pidempään, on uni katkonaista eikä näin ollen virkistä. Myös sosiaalinen aktiivisuus vähenee ja mieliala laskee, Partonen selittää.

Ihmiskehossa on toimintoja, jotka noudattavat niin sanottua sisäistä kelloa. Näitä toimintoja ovat muun muassa vireystila ja monen hormonin eritys. Pimeinä kuukausina ei ole tarpeeksi valoa aamulla, jotta keho pysyisi normaalissa 24 tunnin aikataulussa ja siksi alkaa jätättää tavallista enemmän. Kaamosoireet ovat seurausta tästä.

Kaamosoireille helpotusta dynaamisella valaistuksella

Aihepiiriä on tutkittu niin Suomessa kuin maailmallakin 1980-luvun alusta lähtien. Työpaikoilla on tehty tutkimuksia, joissa toimitiloihin on lisätty kirkkaampaa valoa nimen omaan aamun tunteihin, positiivisin seurauksin.

Käytännössä niin sanotut dynaamiset valosovellukset ovat Partosen mukaan erinomainen ratkaisu juuri työpaikoille ja toimitiloihin. Niiden avulla valoa voidaan säätää päivän mittaan kehon tarpeiden mukaan – aamulla kehon kipeästi kaipaamaa kirkasta valoa, keskipäivän jälkeen himmennettyä valaistusta, koska väärin ajoitettu lisävalo puolestaan voi karkottaa yöunet.

Partonen myös puoltaa kirkasvaloalueita, sillä ne vapauttavat ihmiset toimimaan ja liikkumaan normaalisti toimitilassa, kun taas yksittäiset kirkasvalolamput sitovat ihmiset paikalleen ja saattavat myös häiritä työntekoa häikäisevyydellään.

Kirkkaan valon lisääminen on tutkitusti tehokas ja helppo tapa vähentää kaamosoireita ja siten myös nostaa hyvinvointia ja työtehokkuutta sekä ihmisten yleistä energiatasoa. Siksi Partosen mainitsemat ratkaisut ovatkin harkitsemisen arvoisia jokaisella työpaikalla.

Next article