Etusivu » Terveenä työssä » Hyvä ergonomia lisää tuottavuutta
Etätyö

Hyvä ergonomia lisää tuottavuutta

tyoergonomia-ergonomia-tyon-tuottavuus
tyoergonomia-ergonomia-tyon-tuottavuus
Hyvä työergonomia on syytä muistaa sekä etätöissä että toimistolla työskenneltäessä. Kuvat: Pexels ja Oma arkisto

Arto Reiman

puheenjohtaja, Suomen Ergonomiayhdistys

Turvalliset työskentelyolosuhteet ja ergonomia ovat tärkeitä työntekijän työhyvinvoinnin kannalta riippumatta siitä missä töitä tehdään.

– Etätyö ei ole uusi työn tekemisen muoto. Samat lainalaisuudet koskevat kotona tehtävää työtä ja toimistolla työskentelyä, molemmissa on otettava huomioon muun muassa valaistus, työpöytä ja -tuoli. Ihminen toimii tuottavimmin hyvissä ja turvallisissa työskentelyolosuhteissa, sanoo Suomen Ergonomiayhdistyksen puheenjohtaja Arto Reiman, joka toimii myös Oulun yliopiston Työhyvinvointi ja tuottavuus -tutkimustiimin vetäjänä.

Kotitoimistoihin siirryttiin vauhdilla

Keväällä nekin työnantajat, jotka eivät olleet valmistautuneet etätöihin, joutuivat reagoimaan nopeasti, kun suositus etätöihin jäämisestä tuli. Valtaosa työntekijöistä jäi kotiin, jos työ oli mahdollista suorittaa toimiston ulkopuolella.

– Työpaikoilla työpisteet ovat usein esimerkiksi työterveyshuollon asiantuntijoiden, kuten työfysioterapeuttien arvioimia tai ne on suunniteltu yhteistyössä toimistokalustetoimittajan kanssa. Niissä ergonomia on otettu hyvin huomioon. Kun kotia muutetaan työympäristöksi, on hyvä olla innovatiivinen, mutta pitää muistaa säilyttää arkijärki. Esimerkiksi kaikkia sosiaalisessa mediassa olevia esimerkkejä ei kannata suoraan kopioida, Reiman muistuttaa.

– Lähtökohta on löytää jokaiselle etätyöntekijälle ja etäkoululaiselle oma rauhallinen nurkka, jossa voi keskittyä työntekoon. Sen jälkeen voidaan alkaa optimoimaan työnteon edellytyksiä. On olemassa paljon vinkkejä ja ohjeita ergonomisesta työympäristöstä, niitä voi hyvin soveltaa myös kotona, Reiman ohjeistaa.

Moni työnantaja on keväällä lainannut työntekijöilleen näyttöjä ja työpöytiä ajatuksella, että kun tilanne normalisoituu, tavarat palautetaan. On mielenkiintoinen kysymys, miten verottaja suhtautuu lainattuihin työvälineisiin ja kalusteisiin, jos etätyöt jäävät pysyväksi käytännöksi. Toisaalta hyvä ergonomia voi vähentää terveydenhuollon kustannuksia.

Etätyö voi myös lisätä työtyytyväisyyttä

– Työterveyslaitoksen Miten Suomi voi? -tutkimuksen tuloksien mukaan suomalaisten työhyvinvointi näyttää kehittyneen koronakevään aikana myönteisesti monella mittarilla mitattuna. Työhyvinvointi ja tuottavuus kulkevat käsi kädessä, Arto Reiman summaa.

Next article