Etusivu » Terveenä työssä » Jokainen päätös on työhyvinvointipäätös
Työhyvinvointi

Jokainen päätös on työhyvinvointipäätös

Pandemian jälkeinen työarki on hyvä rakentaa poimien etä- ja läsnätyön parhaat puolet. Kuva: Pexels

Liisa Puskala

kouluttaja, Työterveyslaitos

Haastan sinut, hyvä lukija, pohtimaan jokaisen työpaikkasi päätöksen kohdalla myös sen vaikutuksia työhyvinvointiin. Kaikki valinnat ja toiminta joko tuovat voimavaroja tai vievät niitä. Hyvinvoiva työntekijä tarkoittaa tuottavampaa tekemistä, työhyvinvointi ja tuottavuus eivät kilpaile keskenään.

Viime vuodet ovat kaventaneet mahdollisuuksia palautua työstä, vaikka työstä johtuva kuormittuminen ei olekaan merkittävästi kasvanut. Nyt on aika panostaa palautumisvelan takaisinmaksuun ja rakentaa entistä parempaa, voimavaratietoista työkulttuuria: mahdollistetaan toisillemme tauot ja jaksamistamme tukevat työjärjestelyt. Keskustellaan yhdessä työmäärän kohtuullisuudesta ja työn tavoitteista.

Paluu tulevaisuuteen tarkoittaa uusia pelisääntöjä

Pandemian jälkeinen työarki on hyvä rakentaa poimien etä- ja läsnätyön parhaat puolet. Palautetaan mieleen työmme ydin ja rakennetaan uusiksi sen toteutustapa. Rakennetaan työarjen perusta uudelleen ja luodaan tukevampi pohja sekä työn että sen tekijöiden onnistumiselle. Käytetään tässä 2020-luvun parhaita rakennusaineita.

Hybridielämä haastaa oppimiskyvyn, mutta avaa ketterämpiä mahdollisuuksia, kunhan opettelemme käyttämään rutiinilla eri ohjelmistoja ja vahvistamme etäkommunikoimisen tapojamme. Myös hajallaan toimiva porukka voi kokea yhteisöllisyyttä, kun käytämme aikaa tutustumiseen, jaamme yhteisen tarkoituksen ja luotamme toisiimme. Onnistunut, uusi työarki varmistetaan yhteisen tekemisen varhaisella ennakoimisella ajoissa sekä kohtaamisten tietoisella suunnittelulla.

Yhteishengen syntymiseen tarvitaan riittävän rikkaita mielikuvia työkaverista: mille vitseille kukin nauraa, mikä innostaa ihmisiä. On tiedettävä enemmän kuin pelkkä kustannuspaikka tai laskutukseen tarvittava projektinumero. Yhteinen tarinamme ei synny pelkkää asia-agendaa paukuttavissa palavereissa. Kun siis pohdit, pitäisikö soittaa kollegalle ja kysyä kuulumisia, tee se. Se päätös vaikuttaa sinunkin hyvinvointiisi.

Next article