Skip to main content
Etusivu » Terveenä työssä » Kristian Vuojärvi kannustaa: “Lisää kalaa lautaselle!”
Ravinto

Kristian Vuojärvi kannustaa: ”Lisää kalaa lautaselle!”

ravintovaje
ravintovaje
Kalan sisältämät rasvahapot muun muassa edistävät aivojen älyllisiä toimintoja ja auttavat pitämään virkeänä töissä. Kuva: Getty Images

Vastustuskykyä syksyn flunssakautta vastaan voi vahvistaa ja aivojen toimintaa terävöittää lisäämällä hyviä rasvoja sisältäviä kaloja monipuolisesti ruokavalioon. Auringon valon vähentyessä kala turvaa myös riittävää D-vitamiinin saantia.

Suomen kokkimaajoukkueen johtaja, ammattikokki Kristian Vuojärvi kannustaa suomalaisia lisäämään lautaselleen ennakkoluulottomasti kalaa.

– Kalan terveysvaikutukset ovat kiistattomat. Kalaruoasta saa sellaisia ihmiskeholle välttämättömiä ravintoaineita, joita elimistö ei itse pysty tuottamaan. Tällaisia ovat muun muassa D-vitamiini ja pehmeät monityydyttymättömät rasvahapot. Omega 3 -rasvahappo esimerkiksi parantaa veren rasva-arvoja ja edistää sydänterveyttä.

– Kannattaa syödä mahdollisimman monipuolisesti eri kalalajeja sen sijaan, että iskee lautaselle joka viikko sitä kirjolohta. Suomessa kalatiskeillä on nykyisin laaja valikoima hyviä vaihtoehtoja, kuten siikaa, kuhaa, ahventa ja vaikkapa turskaa, Vuojärvi rohkaisee.

– Eri kalalajien monipuolinen suosiminen on edullista myös kalatuotannon kannalta. Villikala olisi hyvä asettaa valinnoissa etusijalle aina silloin kun mahdollista, kokkimaajoukkueen luotsaaja lisää.

Valmistusmetodeissakaan ei kannata jumiutua yhteen ja samaan kaavaan.

– Kalaa voi valmistaa lukuisilla eri tavoilla, kuten haudutettuna, paistettuna tai hiillostettuna. Mitä vähemmän valmistuksessa käyttää rasvaa, sen parempi kropalle. Vaikkakin omasta mielestäni kala on maukkaimmillaan hyvin paistettuna ja rapeanahkaisena, Vuojärvi naurahtaa.

–  Kotikokit usein epäröivät osaamistansa kalan käsittelyssä ja välttelevät siitä syystä uusien kalaruokien kokeilua. Kalatiskien henkilökunnalla on kuitenkin valtavasti ammattitaitoa, jota kannattaa hyödyntää. Henkilökuntaa voi esimerkiksi pyytää fileoimaan kalan ruodottomaksi ja leikkaamaan annospaloiksi. Kalatiskillä osataan myös vinkata oikea kala ja sen kokkausmenetelmä suunnitteilla olevaan ruokalajiin, Vuojärvi tietää.

– Netissä on myös loputtomasti hyviä ohjeita. Eikä kannata lannistua, jos ensimmäisellä yrittämällä menee metsään. Ei kun uutta matoa koukkuun ja seuraavalla kerralla homma maaliin, Vuojärvi innostaa.

Aivoruokien aatelia

Aivot pitävät erityisesti kalan sisältämistä pehmeistä rasvoista.

– Rasvahapot edistävät aivojen älyllisiä toimintoja ja auttavat pitämään skarppina töissä. Tutkimuksissa on osoitettu rasvahappojen vaikuttavan muistiin, ja niiden riittävä saanti voi ehkäistä ikäihmisenä muistisairauksilta, Vuojärvi sanoo.

Jos ruokavalio ei sisällä kalaa, tarvittavien ravintoaineiden saannin voi turvata riittävällä määrällä kasviksia.

– Esimerkiksi erilaiset palkokasvit ovat hyviä ravinnon lähteitä niille, jotka kalaa eivät voi syödä, Vuojärvi päättää.

Lue lisää Kristian Vuojärven vinkkejä:
Viritä aivosi huippusuorituksiin
Huippukokkikin tietää, että syömällä hyvin jaksaa paremmin

Next article