Etusivu » Terveenä työssä » Asiantuntijapsykologi: ”Kanssaihmisten kohtaaminen lämpimästi parantaa työilmapiiriä ja omaa mielialaa”
Työhyvinvointi

Asiantuntijapsykologi: ”Kanssaihmisten kohtaaminen lämpimästi parantaa työilmapiiriä ja omaa mielialaa”

Kuvat: Pexels ja Lauri Hovi

Juho Mertanen

asiantuntija-psykologi, MIELI ry

Hyvä mielenterveys on asiantuntijapsykologi Juho Mertasen mielestä muutakin kuin ongelmien poissaoloa. Se on iloa ja selviytymiskykyä vastoinkäymisissä – voimavara, jota kannattaa vaalia.

– Työympäristö, jossa työ sujuu ja ihmiset ovat ystävällisiä toisilleen. Apua saa pyytämällä ja yhdessä pidetään myös hauskaa. 

Näin kuvaa hyvän mielen työpaikkaa MIELI ry:n asiantuntijapsykologi Juho Mertanen. Hänen mukaansa työolojen turvallisuuden ja käytänteiden oikeudenmukaisuuden varmistamisella päästään jo hyvään alkuun hyvinvoinnin tukemisessa. Tämän lisäksi Mertanen kannustaa tarjoamaan ihmisille vaikutusmahdollisuuksia työnsä tekotapoihin.

– Henkilöstön hyvinvointia on hyvä myös seurata keskusteluin ja kyselyin, jotta toimenpiteitä voi tarvittaessa tarkentaa.

Aiemmin vaikeasti masentuneiden kanssa työskennellyt Mertanen rohkaisee ihmisiä ottamaan myös itse vastuuta työhyvinvoinnistaan.

– Työ kannattaa järjestää mahdollisimman sujuvaksi ja siten, että siinä saa hyödynnettyä vahvuuksiaan. Kanssaihmisten kohtaaminen lämpimästi parantaa sekä työilmapiiriä että omaa mielialaa. 

Ja kuitenkin: koska mukavakin työ kuormittaa, asiantuntijan mukaan palautumisen hetkiä on hyvä järjestää sekä päivien keskelle että niiden jälkeen. Ammattilaisavun puoleen Mertanen kehottaa kääntymään silloin, kun itse tehdyt muutokset eivät riitä.

– Jos kysymystä huomaa pohtivansa, silloin apua yleensä kannattaa jo pyytää. Mitä aiemmin työnteon vaikeuksiin saa tukea, sitä pienemmät korjausliikkeet riittävät.

Next article