Etusivu » Terveenä työssä » Asiantuntijapsykologi: ”Kanssaihmisten kohtaaminen lämpimästi parantaa työilmapiiriä ja omaa mielialaa”
Työhyvinvointi

Asiantuntijapsykologi: ”Kanssaihmisten kohtaaminen lämpimästi parantaa työilmapiiriä ja omaa mielialaa”

Kuvat: Pexels ja Lauri Hovi

Juho Mertanen

asiantuntija-psykologi, MIELI ry

Hyvä mielenterveys on asiantuntijapsykologi Juho Mertasen mielestä muutakin kuin ongelmien poissaoloa. Se on iloa ja selviytymiskykyä vastoinkäymisissä – voimavara, jota kannattaa vaalia.

– Työympäristö, jossa työ sujuu ja ihmiset ovat ystävällisiä toisilleen. Apua saa pyytämällä ja yhdessä pidetään myös hauskaa. 

Näin kuvaa hyvän mielen työpaikkaa MIELI ry:n asiantuntijapsykologi Juho Mertanen. Hänen mukaansa työolojen turvallisuuden ja käytänteiden oikeudenmukaisuuden varmistamisella päästään jo hyvään alkuun hyvinvoinnin tukemisessa. Tämän lisäksi Mertanen kannustaa tarjoamaan ihmisille vaikutusmahdollisuuksia työnsä tekotapoihin.

– Henkilöstön hyvinvointia on hyvä myös seurata keskusteluin ja kyselyin, jotta toimenpiteitä voi tarvittaessa tarkentaa.

Aiemmin vaikeasti masentuneiden kanssa työskennellyt Mertanen rohkaisee ihmisiä ottamaan myös itse vastuuta työhyvinvoinnistaan.

– Työ kannattaa järjestää mahdollisimman sujuvaksi ja siten, että siinä saa hyödynnettyä vahvuuksiaan. Kanssaihmisten kohtaaminen lämpimästi parantaa sekä työilmapiiriä että omaa mielialaa. 

Ja kuitenkin: koska mukavakin työ kuormittaa, asiantuntijan mukaan palautumisen hetkiä on hyvä järjestää sekä päivien keskelle että niiden jälkeen. Ammattilaisavun puoleen Mertanen kehottaa kääntymään silloin, kun itse tehdyt muutokset eivät riitä.

– Jos kysymystä huomaa pohtivansa, silloin apua yleensä kannattaa jo pyytää. Mitä aiemmin työnteon vaikeuksiin saa tukea, sitä pienemmät korjausliikkeet riittävät.

Tilaa uutiskirje!

Pysy ajantasalla ajankohtaisimmista aiheista ja uusimmasta sisällöstä!

Next article