Etusivu » Terveenä työssä » Liike on työterveyden lääke
Liikunta

Liike on työterveyden lääke

liike-tyoterveys
liike-tyoterveys
Kuva: Getty Images

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet, mielenterveysongelmat sekä sydän- ja verisuonisairaudet ovat yleisimmät syyt sairauspoissaolojen taustalla. Liikunta on eittämättä tehokkain lääke näihin kaikkiin.

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet, mielenterveysongelmat sekä sydän- ja verisuonisairaudet ovat yleisimmät syyt sairauspoissaolojen taustalla. Liikunta on tehokkain lääke näihin kaikkiin.

Liikkumattomuus aiheuttaa Suomessa arviolta 7 miljardin vuotuiset kustannukset ja trendi näyttää olevan kasvava.

– Tämän huolestuttavan yhteiskunnallisen trendin muuttaminen edellyttää, että ihmiselle tärkeät instituutiot, kuten perhe, koulu ja työyhteisö osallistuvat liikuttamisen talkoisiin, suomalainen urheiluvaikuttaja ja Runfest-työhyvinvointitapahtuman puheenjohtaja Antti Pihlakoski painottaa.

Yhteisössä on voimaa

– Ihmiset pitää saada innostumaan liikkumisesta. Yhdessä tekemällä innostuminen on helpompaa ja kynnys sen aloittamiseen on paljon pienempi. Yksin ei välttämättä tule lähdettyä lenkille, mutta jos koko muu työporukka lähtee, kynnys jättää treenit väliin on suurempi, Pihlakoski tietää.

Aktiivinen liikunnallinen elämä ja hyvä kunto parantavat tutkitusti yksilön työkykyä.

– Mieli pysyy virkeänä, sairauspoissaolot vähenevät ja tuottavuus lisääntyy. Jos liikuntaa saisi pillerin muodossa, se olisi jo aikaa sitten voittanut Nobelin-palkinnon, Pihlakoski toteaa.

Liikuntapillereitä ei ole saatavilla, mutta tapoja kannustaa työyhteisöä liikunnan pariin sitäkin useampia.

– Runfest-työhyvinvointitapahtuma esimerkiksi on toiminut lukuisissa työporukoissa liikunnan motivaattorina. Yhteiset treenit ennen tapahtumaa kannustavat alkuun ja usein yhdessä aloitettu treenaaminen jatkuu myös tapahtuman jälkeen. Yhteistreenit ja itse tapahtuma vahvistavat myös tiimihenkeä. Suosittelen työyhteisön positiivista patistamista liikunnan pariin, Pihlakoski rohkaisee.

Next article