Skip to main content
Etusivu » Terveenä työssä » Huippukokkikin tietää, että syömällä hyvin jaksaa paremmin
Ravinto

Huippukokkikin tietää, että syömällä hyvin jaksaa paremmin

tyossa-jaksaminen-ruokailu-ravinto
tyossa-jaksaminen-ruokailu-ravinto
Hyvä tapa selvittää omia ravintotottumuksiaan ja ravinnon monipuolisuutta on pitää ruokapäiväkirjaa viikon ajan. Kuva: Getty Images

Ravinnolla on suuri merkitys jaksamiseen työpäivän aikana. Huippukokki Kristian Vuojärvi pitää kiinni säännöllisestä ruokailusta ja valitsee lautaselleen kasviksia, proteiineja ja hyviä rasvoja.

Monipuolinen ruokavalio tarkoittaa monelle eri asiaa, kuten kunnon kotiruoka voi toiselle tarkoittaa salaattia ja toiselle makkarakeittoa. Huippukokki tietää varmuudella ravinnosta ja sen laadusta paljon, mutta joskus oma ravintoympyrä tarvitsee ryhtiliikettä.

Huippukokki ja Suomen kokkimaajoukkueen johtaja Kristian Vuojärvi paahtoi nopeatempoisen työpäivän tiimellyksessä ja monen kiireisen ihmisen tavoin oma syöminen jäi muiden juttujen jalkoihin. Kunnes hän päätti, että ruokailut on laitettava kuntoon niin säännöllisyyden kuin sisältönsä puolesta.

– Minulla oli tapana aloittaa aamu pelkällä kahvilla ja syödä kunnolla vasta iltamyöhään. Tämä vaikutti siihen, että energiatasot eivät olleet parhaimmillaan ja painokin alkoi nousta. Päätin muuttaa tapojani, Vuojärvi kertoo.

Ja vuoden alusta Vuojärvi on syönyt päivittäin neljä ateriaa, jotka koostuvat pääsääntöisesti kasviksista, proteiineista sekä hyvistä rasvoista.

– Aamuisin valmistan munakkaan ja lounaaksi nautin esimerkiksi paistettua kanaa tai kalaa kasvisten kanssa, joita voi tehdä eri tavoin valmistettuna. Ja päivälliseksi on helppo tehdä uunissa iso satsi vihanneksia ja vaikkapa kalaa seuraksi. Iltapalalla toimii hyvin raejuusto ja marjat.

Ja nyt olo on energisempi kuin koskaan.

Terveellisyys ei tarkoita mautonta

Hyvä tapa selvittää omia ravintotottumuksiaan ja ravinnon monipuolisuutta on pitää ruokapäiväkirjaa viikon ajan ja napata kuva kaikesta, mitä aikoo suuhunsa pistää. Yhteenvetona voi tarkastella saako proteiinia ja rasvoja riittävästi, rouskutteleeko kasviksia päivittäin kuuden kourallisen verran vai soljuuko vatsaan pääsääntöisesti hiilihydraattipommeja eli esimerkiksi valkoista leipää ja pastaa.

Monipuolisen ja terveellisen ruokavalion ei tarvitse maistua tympeältä, sillä Vuojärven suosiman vähähiilihydraattisen ruokavalion reseptejä löytyy helposti. Myös kauppojen valikoimat tarjoavat paljon vaihtoehtoja, joten ne iänikuiset makaronit voi huoletta jättää hyllyyn.

– Omia totuttuja tapoja voi helposti lähteä muuttamaan terveellisimmiksi lisäämällä ensin kasvisten määrää, jokaiseen ruokailuun niin kotona kuin töissä, Vuojärvi sanoo.

– Ruoan kuuluu maistua hyvältä ja uusia makumaailmoja saadaan erilaisilla kuivamausteilla, yrteillä ja öljyillä. Kun ruoka maistuu ja sen tietää edesauttavan hyvää oloa, siihen haluaa panostaa lisää.

Next article