Lähijohtamisen uusi haaste on se, miten ylläpidämme yhteisöllisyyttä työntekijöiden ollessa hajautuneina töihinsä eri tahoille.
Yksilötasolla etätyöhön ollaan tyytyväisiä, koska sen koetaan lisäävän oman tekemisen tuottavuutta. Sekä työntekijät että työnantajat ovat kuitenkin huomanneet, että yhteinen kehittäminen ja uuden oppimista edellyttävä tekeminen on etätyön myötä muuttunut hankalammaksi. Etätyö on saattanut heikentää työyhteisöjen yhteisöllisyyttä.
Tuottavuuden kasvattaminen vaatii, että työyhteisössä muodostuu uutta tietoa, joka auttaa kehittämään toimintaa ja luomaan uudenlaisia tuotteita ja palveluita. Työyhteisön kyky hyödyntää erilaista tietoa ja jalostaa sitä edellyttää luottamuksen ilmapiiriä ja halua auttaa kaveria. Yhteisöllisyyden vaaliminen on tärkeää, jotta voimme luoda yhteisen oppimisen maaperän.
Fakta on, että mahdollisuus etätyöhön koetaan selkeästi elämänlaatua parantavana. Hybridityön tuomaan vapauteen sisältyy kuitenkin myös vastuu. Etätyötä tekevän olisi hyvä muistaa, että vaikka itse saa työt kotona tehokkaasti hoidettua, saattaa toimistolla olla työkaveri, joka kokisi tärkeäksi kohdata muita. On tarkoituksenmukaista olla paikalla, kun työn alla on jotain sellaista, joka vaatii kasvokkaista kohtaamista.
Hybridityössä on myös tärkeää, että tilat, joihin työntekijät lähipäivinä tulevat, ovat sellaisia, jotka omalta osaltaan edistävät luovaa ideointia ja joissa on kiva tehdä yhdessä töitä. On hyvä, että on olemassa monimuotoisia työskentelytiloja, jotka vastaavat vaihteleviin työnteon tarpeisiin.
Tärkein houkutin toimistolle on kuitenkin merkitykselliseksi koettu yhteinen työn tavoite. On motivoivaa nähdä, että oma työ vie eteenpäin yhteistä tavoitetta. Spontaanit kohtaamiset voivat vahvistaa yhteenkuuluvuuden ja arvostetuksi tulemisen tunnetta monipuolisemmin kuin etäviestintä.
Vaalimme omaa hyvinvointiamme, työn, tuotteiden ja palveluiden uudistumista, kun panostamme yhteisöllisyyteen. Tämä parhaimmillaan heijastuu talouskasvuun positiivisesti. Hyvinvoiva työyhteisö on tuottava ja tuottava työyhteisö on hyvinvoiva. Tämä yhteys on hybridityön myötä tullut aiempaa kirkkaammin näkyville.
Artikkelin asiantuntija on Työterveyslaitoksen johtava asiantuntija, Sinimaaria Ranki.