Skip to main content
Etusivu » Yritystoiminta » Elinkeinoelämän keskusliitto: “Nostetaan Suomi jaloilleen!”
Yritystoiminta

Elinkeinoelämän keskusliitto: ”Nostetaan Suomi jaloilleen!”

jouni-hakala-elinkeinoelaman-keskusliitto
jouni-hakala-elinkeinoelaman-keskusliitto
Jouni Hakala toimii Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n PK-johtajana. Kuva: Marjo Koivumäki

Kevään merkkinä Suomeen lentävät normaalisti valkoiset joutsenet, mutta tällä kertaa saapuikin synkkä kummajainen – sysimusta joutsen koronaepidemian muodossa. Sen vaikutus ihmisiin, yhteiskuntiin ja talouksiin on ollut hyytävä. Kohtaamisten pelko on keskellämme, yrityksiä on suurissa vaikeuksissa ja työpaikkoja katoaa. Liian moni yrittäjä on vaarassa menettää koko elämäntyönsä.

Yritysten ja työpaikkojen pelastaminen edellyttää neljää asiaa: akuuttia kriisitukea, tehokkaita epidemiatoimia, talouden hallittua avaamista ja onnistunutta jälleenrakennusta. EK ja koko suomalainen elinkeinoelämä on ollut kriisin alkumetreiltä alkaen voimakkaasti sitoutunut yhteisiin ponnisteluihin. Yrityksillä ja yrittäjillä on vahva halu kantaa vastuuta niin epidemian hallintaan saamisesta kuin Suomen turvallisesta avaamisesta ja jälleenrakennuksesta.

Koronalla on ennennäkemätön vaikutus liiketoimintaan. Jo ennen kriisiä tarvittiin terävää reagointikykyä ja ketteryyttä. Nyt ne ovat entistä välttämättömämpi ja vaativampi edellytys, jotta yritykset pystyvät vastaamaan niin akuutteihin operatiivisiin haasteisiin kuin uudistumaan koronanjälkeiseen talouteen.

Kaikissa kriiseissä nousee esiin uusia voittavia tapoja tehdä asioita.

Näitä ratkaisuja haetaan ja löydetään paraikaa suomalaisissa yrityksissä eri puolilla maata. Hankintaketjujen toimintavarmuus, uusien myyntikanavien luominen, osaamisen päivittäminen ja rahoituksen varmistaminen ovat yritysten agendalla juuri nyt. Matalahierarkkinen suomalainen tapa toimia yritysjohdon, omistajien ja henkilökunnan yhteisvoimin antaa yrityksillemme arvokkaan kilpailuedun. Luottamus, yhteishenki ja joukkuepeli auttavat läpi synkimmänkin suhdanteen.

Palaako maailma koskaan ennalleen?

Edellisistä kriiseistä voi oppia sen, että todennäköisesti moni toiminto kyllä elpyy. Digitaalisuuden eteneminen hyödyttää laajasti eri aloja, mutta ihmiset haluavat palata myös ”lähiyhteiskuntaan” ja sosiaalisten elämysten pariin esimerkiksi matkailu- ja ravintola-alalla.

Kaikissa kriiseissä nousee esiin uusia voittavia tapoja tehdä asioita. Kun taloutta nostetaan jaloilleen, se on mahdollisuus kiihdyttää vihreää kasvua. Vastuullisuus tulee entisestään korostumaan uudistuvassa markkinataloudessa. Suomen digikyvykkyys auttaa lyhentämään maantieteen takamatkaa. Suomalainen yrityskenttä näyttää voimansa ja uudistumiskykynsä tässäkin kriisissä.

Yritykset ovat kovilla juuri nyt. Silti jokainen suomalainen yrittäjä tekee kaikkensa löytääkseen ulospääsyn kriisistä ja rakentaakseen parempaa tulevaisuutta. Tavoite elinvoimaisesta Suomesta yhdistää yrityksiä, niiden työntekijöitä, päättäjiä ja muita kansalaisia. 

Pelastetaan Suomi yhdessä!

Next article