Etusivu » Yritystoiminta » Puhtausala ry:n toiminnanjohtaja toteaa: ”Siisteys on katsojan silmässä”
Kiinteistöpalvelut

Puhtausala ry:n toiminnanjohtaja toteaa: ”Siisteys on katsojan silmässä”

siivouksen-laatu-siisteys
siivouksen-laatu-siisteys
Yhä useampi ulkoistaa siivouspalvelunsa. Ennen sopimuksen tekoa on hyvä tutustua eri palveluntarjoajiin. Kuvat: Getty Images ja Riitta Teeriaho

Per-Olof Ekström

toiminnanjohtaja, SSTL Puhtausala ry

Puhtaus koskettaa jokaista ja yhä useampi haluaa ostaa siivouspalveluita. Suomessa siivousta arvostetaan ja se nähdään välttämättömänä. Mutta miten varmistaa siivouksen laatu?

– Hyvä sopimus on sellainen, jossa kumpikin osapuoli tietää odotetun lopputuloksen. Näkemysten pitää yhtyä, koska siisteys on katsojan silmässä ja objektiivisia mittareita käytetään vain harvoin, sanoo SSTL Puhtausala ry:n toiminnanjohtaja Per-Olof Ekström.

Lue myös: Toimitilojen siisteys kuvastaa yrityksen järjestelmällisyyttä

Sopimuksessa määritellään siivouskerrat ja puhtaustasot. Kannattaa myös kirjata, mitä sopimukseen kuulumattomat palvelut maksavat, jos niitä tarvitseekin.

– Alkukatselmuksessa myös hoitovelka eli pintojen aiempi hoitamattomuus kirjataan sopimukseen. Suosittelen ottamaan kuvat esimerkiksi öljytahroista ja kahviläikistä taukotilojen tekstiilimatoissa. Huomioi, että niiden puhdistaminen ei kuulu peruspaketteihin, Ekström jatkaa.

Voiko tilaaja vaikuttaa siivouksen hintaan?

– Arkijärjen käyttö riittää. Pöytiä on vaikea pyyhkiä, jos ne ovat täynnä tavaraa. Ja kannattaa miettiä, tarvitseeko kokoustilan roskakori tyhjentää, jos siellä on kolme post-it-lappua, Ekström muistuttaa.

Tilojen käyttöä on tärkeää seurata, koska etätyö lisääntyy.

– Esimerkiksi Senaatti-kiinteistöt seuraa pääkonttorillaan kokoustilojen käyttöastetta digitaalisesti ja näin siivoustarve on koko ajan selvillä, Ekström avaa.

Myös jätteiden lajittelu vaikuttaa kustannuksiin.

– Kaikki jäte ei ole sekajätettä, joka on kaikista kalleinta, koska sitä ei voi kierrättää. Esimerkiksi Stockmann on yhteistyössä siivousliikkeiden kanssa lisännyt kierrätystä ja saanut vähennettyä sekajätteen määrää reilusti, Ekström kertoo.

Pinttynyt lika aiheuttaa korjauskustannuksia

Suunnittelijat ovat avainasemassa, koska he valitsevat pintamateriaalit. Helppohoitoiset pinnat vaikuttavat myös hyvinvointiimme siisteyden ja terveellisyyden kautta.

– Esimerkiksi julkisten tilojen lattioihin on voitu valita sellainen materiaali, jota ei ole tehty kestämään talvikenkiä ja sepeliä. Silloin remontit nostavat tilan käyttökustannuksia, Ekström harmittelee.

Ekströmin vinkit luotettavan kumppanin valintaan:

• Googlaa palveluntuottajan taloustiedot ja tarkista, onko yritys ennakkoperintärekisterissä.
• Onko tekijällä referenssejä alalta? Onko maine luotettava?
• Huomioi, että työn nopeus on kaikkialla lähes sama. Hyvin halpa hinta viittaa harmaaseen talouteen.
• Kysy, onko tekijällä vakuutukset kunnossa? Kodissa ja toimistossa kaikki arvotavarat ovat esillä, joten siivouksen tekevä henkilö on hyvä nimetä.
• Siivouksen teknisestä laadusta antaa varmuutta henkilösertifikaatti: kiwa.com

Next article