Skip to main content
Etusivu » Yritystoiminta » Toiminnanohjausjärjestelmän avulla katse tulevaisuuteen
Taloushallinto

Toiminnanohjausjärjestelmän avulla katse tulevaisuuteen

Toiminnanohjausjärjestelmät
Toiminnanohjausjärjestelmät
– Tuleviin tapahtumiin valmistautuminen on yritykselle elinehto, Janne Fredman muistuttaa. Kuva: Kari Kuukka

Ennakointi ja nopea reagointi muutoksiin ovat elinehto yrityksen liiketoiminnan jatkuvuudelle. Taloushallinnon palveluista on tässä ainutlaatuista hyötyä.

Koronaviruspandemia on tuore esimerkki siitä, miten turbulentti paikka ympäröivä maailmamme on. Vaikka poikkeustilanne ei vielä ole ohi, yritysten on Suomen Taloushallintoliitto ry:n taloushallinnon johtavan asiantuntijan Janne Fredmanin mukaan korkea aika varautua jo seuraavaan kriisiin.

– Viime kuukaudet ovat paljastaneet eri yritysten heikot kohdat sekä toisaalta myös vahvuudet. Läheskään kaikki eivät olleet varautuneet näin yhtäkkiseen heilahdukseen. 

Fredman korostaa, että jokaisen yrityksen on hyvä laaja-alaisesti tarkastella erilaisia tulevaisuuden skenaarioita muun muassa markkinoinnin, tuotannon, logistiikan ja rahoituksen näkökulmasta. 

– Länsimaalaisissa yrityksissä on totuttu näkemään maailma hitaasti, mutta johdonmukaisesti kehittyvänä ja lineaarisesti etenevänä markkinana. Ennen koronaa on kuitenkin nähty useita muitakin taloudellisia ja terveydellisiä kriisejä. Ihmisen muisti vain on lyhyt.

Digitalisaatio lujittanut tilitoimiston ja asiakkaan yhteistyöt

Koronalla on ollut myös positiivisia vaikutuksia, sillä se on muun muassa merkittävästi edistänyt suomalaisen taloushallinnon digiloikkaa. Fredman ottaa esimerkiksi tilitoimistot, jotka koronan aikana ovat ottaneet suorastaan aimo harppauksen kehityksessä eteenpäin. 

– Tilitoimistojen pitää pystyä esittelemään asiakkailleen tärkeää dataa myös verkon yli. Teamsin tai jonkin muun ryhmätyöskentelysovelluksen sujuva käyttö on nyt yhteistyön kannalta must.

Toiminnanohjausjärjestelmät auttavat ennakoimaan riskejä

Pilvipalveluiden yleistymisen myötä käytännössä kaikilla toimialoilla löytyy toimialan tarpeisiin sovitettuja pilvessä toimivia toiminnanohjaus- eli ERP-järjestelmiä, jotka ovat hintalapultaan pienimmillekin yrityksille soveltuvia.

Järjestelmät tarjoavat reaaliaikaisen näkymän liiketoiminnan avainlukuihin, mikä auttaa kartoittamaan tulevia tapahtumia ja ennakoimaan riskejä.

Next article