Skip to main content
Etusivu » Yritystoiminta » Toiminnanohjausjärjestelmän kokonaisvaltainen hyödyntäminen korostuu poikkeusoloissa
Koronavirus

Toiminnanohjausjärjestelmän kokonaisvaltainen hyödyntäminen korostuu poikkeusoloissa

toiminnanohjausjarjestelmien-hyodyntaminen
toiminnanohjausjarjestelmien-hyodyntaminen
Tehokas toiminnanohjausjärjestelmä auttaa hahmottamaan yritykselle kannattavat ja kannattamattomat asiakkaat, tuotelinjat, palvelut tai tiimit. Kuva: Getty Images

Kulunut kevät todisti sen jälleen. Kriisissä muutosten ennakointi ja nopea reagointi ovat elinehto liiketoiminnan jatkuvuudelle.

– Useat toimialat ovat nyt nopeiden muutosten ja mullistuksien äärellä, jonka vuoksi tehokkaiden toiminnanohjausjärjestelmien rooli on kuluvana vuonna korostunut entisestään, Taloushallintoliiton johtava asiantuntija Janne Fredman aloittaa.

– Aiemmat kriisit ovat osoittaneet, että pelkkiin kirjanpidon lukuihin nojautuvassa liiketoiminnassa jäädään helposti jälkijunaan ja siksi ennakoivaa näkökulmaa tarjoavan ERP-järjestelmän tärkeyttä ei voida tarpeeksi korostaa, Fredman lisää.

Ennakoiva ERP mahdollistaa liiketoiminnan nopean reagoinnin

Koronakevään aikana useat yritykset todistivat tilauskantojensa romahtamisen pohjalukemiin. Fredman huomauttaa, että esimerkiksi juuri tilauskantojen reaaliaikainen seuranta ERP-järjestelmässä mahdollistaa ennakoimaan tulevaa liikevaihtoa ja reagoimaan muutoksiin nopeasti.

Lisäksi resurssien trimmaaminen liiketoiminnan muutosten seurauksena on vähintäänkin yhtä tärkeää. Tehokas ERP auttaa hahmottamaan, mitkä asiakkaat, tuotelinjat, palvelut tai tiimit ovat yritykselle kannattavia ja mistä kannattaa luopua väliaikaisesti tai pysyvästi, Fredman lisää.

Toimiva ERP kuuluu kaikille alasta riippumatta  

– Viimeistään nyt ERP-järjestelmät ovat arkipäivää lähes kaikissa yrityksissä koosta ja toimialasta riippumatta. Pieniäkään yrityksiä ei enää hallinnoida tai johdeta pitkäjänteisesti ja ennakoivasti pelkästään perinteisillä taloushallinnon järjestelmillä. Tehokkaasta taloushallintoon integroidusta ERP-järjestelmästä hyötyvät kaikki yritykset koosta ja toimialasta riippumatta, Fredman muistuttaa. 

Tehokkaasta taloushallintoon integroidusta ERP-järjestelmästä hyötyvät kaikki yritykset koosta ja toimialasta riippumatta.

– ERP-järjestelmien palveluntarjoajia on markkinoilla pilvin pimein. Uutta toiminnanohjausjärjestelmää hankkiessa on hyvä aloittaa kartoitus omalle toimialalle parhaiten soveltuvista järjestelmistä. Kansainvälisten suurien palveluntarjoajien lisäksi markkinoilta löytyy nykyisin myös paljon erinomaisia kotimaisia palveluita, Fredman korostaa.

Järjestelmän implementoinnissa Fredman kehottaa panostamaan erityisesti järjestelmän kokonaisvaltaiseen käyttöönottoon ja integrointiin muiden järjestelmien kanssa, jolloin uudesta toiminnanohjausjärjestelmästä saadaan paras mahdollinen hyöty liiketoiminnalle.

Next article