Skip to main content
Etusivu » Yritystoiminta » Toimiston hygieniaan tarvitaan yhteiset pelisäännöt
Työpaikan siivous ja hygienia

Toimiston hygieniaan tarvitaan yhteiset pelisäännöt

toimiston-hygienia-koronavirus
toimiston-hygienia-koronavirus
Työnantajan vastuulla on järjestää työskentelyolosuhteet siten, ettei työnteko työnantajan tarjoamissa tiloissa vaaranna kenenkään terveyttä. Kuva: Getty Images

Kokoontumisrajoitusten helpottaessa ihmiset alkavat palailla etätöistä toimistoihin. Korona kuitenkin jatkuu, joten hyvän hygienian tarve työpaikoilla korostuu.

– Yhteiset pelisäännöt ja vastuullinen käyttäytyminen ovat perustekijöitä toimiston puhtaanapidosta huolehdittaessa, sanoo SSTL Puhtausala ry:n puhtausasiantuntija Minna Kyllinen.

– Työnantajan vastuulla on järjestää olosuhteet niin, että työskentely tiloissa ei vaaranna kenenkään terveyttä. Ennen työntekijöiden paluuta toimistoon olisi tehtävä hygienian riskikartoitus, jossa tehdään suunnitelma kontaktien minimoimiseksi ja yleisen puhtauden ylläpitämiseksi sekä kartoitetaan toimiston koskettelupinnat. Kaikille tarvitaan selkeät käyttäytymisohjeet koskien työtiloja, kokouksia ja tauko- tai ruokailutiloja, kertoo Kyllinen.

Kartoituksessa tulee huomioida mahdollinen suojautumistarve etenkin asiakaspalvelutyössä. Asianmukaisten varusteiden, kuten kasvosuojien tai muovipleksien hankinta kuuluu työnantajalle.

– Toimiston siivouskertoja eli taajuuksia pitäisi nyt lisätä. Kosketuspintojen päivittäinen puhdistus heikosti emäksisellä puhdistusaineella ja mikrokuitupyyhkeellä riittää, kun kaikki ovat terveitä. Pahoja mikrobipesäkkeitä toimistoissa ovat yhteiskäytössä olevien tilojen koskettelupinnat, kuten ovenkahvat, kaappien vetimet, valokatkaisijat, hanat, pöytien reunat, tuolien selkämykset, kopiokoneet ja videolaitteet.

Työvuorojen uudelleenjärjestelyä

Työvuorojen uudelleenjärjestely ehkäisee mahdollisia tautitartuntoja. Porrastamalla töihin saapumista aamuisin vältetään ruuhkat vaatenaulakolla. Myös ruokatauot kannattaa porrastaa ja yhteiset aamu- tai iltapäiväkahvit pitää unohtaa.

– Käsihuuhteita on hyvä olla saatavilla eri puolilla toimistoa, etenkin eteisauloissa, naulakoiden lähellä sekä kokous- ja taukotiloissa. Saniteettitiloissa kädet kuivataan käsipapereihin tai pyyheliina-automaatin liinaan. Keittiön ”tiskirätti” on pahimpia pöpöpesiä, joten kertakäyttöiset liinat ovat parhaita. Työntekijöitä on hyvä ohjeistaa huolehtimaan astioistaan ja pyyhkäisemään käyttämiään keittiön pintoja kertakäyttöisillä liinoilla.

– Jokaisen työntekijän vastuulla on tietää hygieniaohjeet ja noudattaa niitä. Kaikista tärkeintä on hyvä käsihygienia ja riittävät turvavälit. Yhteisten pintojen ja tavaroiden koskettelua on hyvä välttää eikä omia työvälineitä, etenkään puhelinta ja tietokonetta, kannata lainata työkaverille, Kyllinen vinkkaa.

Turvallisesti toimistolla:

Huolehdi hyvästä käsihygieniasta
Toimi vastuullisesti yhteisten pelisääntöjen mukaan
Muista turvavälit työkavereihin
Vältä turhaa yhteisten tilojen pintojen ja tavaroiden koskettelua
Älä lainaa työvälineitäsi muille

Next article