Skip to main content
Etusivu » Yritystoiminta » Tulevaisuudessa kaikki halukkaat eivät saa ammattimaista siivousta
Työpaikan siivous ja hygienia

Tulevaisuudessa kaikki halukkaat eivät saa ammattimaista siivousta

Uudet koneet ja robotiikka ovat väistämätön kehityssuunta puhtausalalla. Kuva: Getty Images

Suomessa arvostetaan siivousta ja puhtautta, mutta harva tulee ajatelleeksi, että tulevaisuudessa siivous saattaakin kuulua omiin työtehtäviin.

– Työvoimaa ei yksinkertaisesti ole ja toisaalta rakennettavien neliöiden määrä kasvaa koko ajan. Väestön huoltosuhde heikkenee ja tulevaisuudessa työssäkäyviä on vain 30 prosenttia ihmisistä. Siis kaikilla toimialoilla yhteensä! korostaa johtaja Sari Mattila SSTL Puhtausala ry:stä.

Uudet koneet ja robotiikka ovat väistämätön kehityssuunta puhtausalalla, mutta samalla yhteiskunnan on valmistauduttava siihen, että kaikki halukkaat eivät saa ammattimaista siivousta.

– Tästä seuraa, että yhä useammalle lisätään työnkuvaan siivousta. Eikä esimerkiksi julkisella sektorilla voida ajatella, että sairaaloiden laitoshuoltajista tehdään lähihoitajia, koska mikrobilika ei poistu ilman siivousta, Mattila muistuttaa.

Data auttaa kohdistamaan siivoukset oikein

Puhtausalan suurimpia trendejä ovat tällä hetkellä annostelijoiden tuottaman datan hyödyntäminen, robotiikka ja erilaiset likaa hylkivät pinnoitteet, jotka nimestään huolimatta tarvitsevat säännöllistä siivousta.

Siivoustarvetta arvioivat anturit vähentävät reklamaatioita. Kertyvä data laukaisee hälytyksen, kun esimerkiksi käsipyyhkeet ovat loppumassa ja toisaalta käyntimäärien perusteella tiedetään, minne ja miten usein siivous kannattaa kohdistaa.

– Jos työpöytien alla on anturit, siivooja saa mobiiliilaitteeseensa kartan eri tilojen käyttöasteista. Jopa mopeista saa dataa siivotuista neliöistä, niiden pesukerroista ja sijainnista, Mattila kuvailee.

Robotit ovat vielä kalliita, mutta ne vapauttavat siivoojat tekemään ammattitaitoa vaativia tehtäviä. Osa yhdistelmäkoneista on jo autonomisia, jotka lattioiden pesun jälkeen menevät itse latausasemaan, tyhjentävät likavedet ja täyttävät puhdasvesiastiansa.

– Robotti-imurit ovat verrattain hiljaisia eli ne voisivat imuroida pitkin päivää. Kaikissa IoT-laitteissa pitää tietenkin huolehtia tietoturvasta, salasanojen hallinnasta ja GDPR-velvoitteista datan säilytyksessä, Mattila painottaa.

Etsitkö vinkkejä siivouksen ostamiseen? Löydät ostajan oppaan täältä: puhtausala.fi/tietoa-alasta/ostajalle

Next article