Skip to main content
Etusivu » Yritystoiminta » Hei yrittäjä, huolehditko omasta hyvinvoinnistasi?
Yrittäjyys

Hei yrittäjä, huolehditko omasta hyvinvoinnistasi?

yrittajan-hyvinvointi-yrittajyys
yrittajan-hyvinvointi-yrittajyys
Yksinyrittäjistä vain vajaa viidesosa on järjestänyt itselleen työterveyshuollon. Kuvat: Getty Images ja Markus Sommers

Harri Hellstén

työmarkkina-asioiden päällikkö, Suomen Yrittäjät

Mielikuva yrittäjistä kiteytyy pitkiin päiviin, epävarmoihin tuloihin ja siihen, ettei lomia pidetä ja viikonloput eivät ole vapaita.

– Tämä mielikuva pitää kyselyjemme mukaan paikkaansa. Yrittäjät tekevät keskimäärin pidempää työpäivää, viikkoa ja vuotta kuin työntekijät. Tämä ei ole pelkästään hyvinvointia heikentävää, koska yrittäjät ovat innostuneita ja he kokevat paljon työnimua. Silti olemme huolissamme, koska yrittäjät hakevat apua usein liian myöhään, Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén kertoo.

Kyselytutkimuksissa yrittäjyys näyttäytyy veitsenterällä tasapainoiluna, jossa on toisaalta paljon draivia, mutta toisaalta ongelmien aiheuttama pudotus on kova. Esimerkiksi vain vajaat 20 prosenttia yksinyrittäjistä on järjestänyt itselleen työterveyshuollon.

– Yrittäjä on yrityksensä tärkein resurssi. Vaikeuksien ilmetessä he usein ajattelevat: ”Minä teen itse enemmän.” Korttitalon romahtaessa heidän työkykynsä palauttaminen voi olla erittäin haastavaa, Hellstén harmittelee.

”Niin rakasta kuin yritystoiminta onkin, välillä on palauduttava”

Suomen Yrittäjissä on huomattu, että yritystoiminnan ja yrittäjän hyvinvoinnin välillä on vahva korrelaatio.

– Jos yrittäjän hyvinvointi sakkaa, firmalla menee huonommin ja päinvastoin. Olemme myös huomanneet, että yrittäjän ammattitaidolla on suuri merkitys: kun esimerkiksi tunnuslukujen hallinta paranee, firma pyörii fiksummin ja yrittäjä voi paremmin, Hellstén kuvailee.

”Pää kainalossa”-jaksaminen ei siis ole fiksua.

– Mitä vaikeampi tilanne on, sitä tärkeämpää on antaa mielen ja kehon levätä. Kukaan ei edellytä, että on aina tavoitettavissa. Haasteiden keskellä pitäisi myös uskaltaa ottaa askel taaksepäin, katsoa kokonaiskuvaa ja miettiä, miten yritystoimintaa voisi kehittää tehokkaammaksi ja myös yrittäjän jaksamista paremmin tukevaksi, Hellstén kannustaa.

Suomen Yrittäjät järjestää yrittäjille hyvinvointitoimintaa ja on aluetasolla mukana esimerkiksi perustamassa hankintaorganisaatioita, joiden siipien alla yksinyrittäjienkin on helpompi saada hyviä tarjouksia työterveyspalveluja tuottavilta tahoilta.

– Monilla on sairauskuluvakuutus, mutta se korvaa vasta kun on jo sairas. Työterveyshuollon tehtävä on ennaltaehkäistä. Yrittäjillä on hyvinvointi omissa käsissään ja itsestään kannattaa pitää huolta, Hellstén summaa.

Next article