Skip to main content
Etusivu » Tulevaisuuden elintarviketeollisuus » Kaikki lähtee vedestä
Sponsoroitu

Vesi on elintarviketeollisuuden tärkein ja haavoittuvin luonnonvara. Ilmastonmuutos, vesivarojen ylikuormitus ja alueelliset riskit pakottavat yrityksiä tarkastelemaan veden käyttöään. Liiketoiminnan kestävyys ja kilpailukyky edellyttävät vastuullista vedenkäyttöä.

– Vesi ei ole vain tuotteidemme raaka-aine, vaan myös kriittinen osa tuotantoprosessia. Jotta liiketoiminta voidaan turvata pitkällä aikavälillä, veden käyttöön on suhtauduttava vastuullisesti. Veden saatavuus ei ole itsestäänselvyys, ja sen väheneminen on vakava riski paitsi tuotannolle myös koko toimintaympäristölle. Puhumattakaan veden merkityksestä elämälle eli ihmisille, eläimille ja luonnolle, painottaa Coca-Cola Finland Oy:n yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuuspäällikkö Thea Natri.

Coca-Cola on jo vuodesta 2010 panostanut merkittävästi vesien ja vesivarojen suojelemiseen maailmanlaajuisesti. Työ tehdään aina yhteistyössä paikallisten juomavalmistajakumppaneiden ja ympäristötoimijoiden kanssa. Toimenpiteet keskittyvät vedenkäytön tehostamiseen, jätevesien asianmukaiseen käsittelyyn sekä vesitasapainon saavuttamiseen.

Coca-Cola on sitoutunut korvaamaan kaiken juomiinsa kansainvälisesti käytetyn veden yhteistyössä mm. Coca-Cola Säätiön, juomavalmistajien ja ympäristöyhteistyökumppaneiden kanssa. Tavoite on saavutettu joka vuosi vuodesta 2015 lähtien, vuonna 2023 korvattiin 148 prosenttia käytetystä vedestä. Erityisesti keskitytään kahteensataan vesiriskialueeseen, joissa veden saatavuus tai laatu on heikko. Näissä kohteissa pyritään paikallisesti korvaamaan käytetty vesi vuoteen 2035 mennessä.

Vesipihi juomatalo

Suomessa Coca-Colan juomat valmistaa Sinebrychoff, joka on panimoteollisuuden vesitehokkuuden edelläkävijä. Yhtiö käyttää keskimäärin vain 2,1 litraa vettä valmista juomalitraa kohden; panimotuotteisiin enemmän kuin virvoitusjuomiin, johtuen niiden monivaiheisesta prosessista. Saavutus perustuu vuosikymmenten innovaatioihin, tarkkaan tuotantosuunnitteluun ja jatkuvaan kehitystyöhön.

– Sinebrychoff on vähentänyt vedenkulutustaan ja käyttää nyt vuosittain yli 100 miljoonaa litraa vähemmän vettä kuin vuonna 2015, mikä vastaa 150 000 Cokis-tölkkilavaa. Korkea laatutaso vaatii vettä esimerkiksi sokerin pesemiseksi pois juomavaihtojen välissä. Vuonna 2024 käyttöönotettu uusi pesujärjestelmä säästää 15 miljoonaa litraa vettä vuodessa, kertoo Sinebrychoffin ympäristökoordinaattori Hanna Palomäki.

Veden- ja energiansäästö kulkevat usein käsi kädessä – vesitehokkuus on paitsi vastuullista, myös tuotannon kannalta järkevää.

– Vesitehokkuus on systemaattisen työn tulosta. Ja kun puhutaan suurista tuotantomääristä, pienetkin parannukset tuovat isoja säästöjä, toteaa Palomäki.

– Vesi on uhattuna kaikkialla maailmassa. Koska vesi on elintärkeää meille kaikille, meidän on suojeltava sitä. Todellinen muutos vaatii eri sektoreiden yhteistyötä kestävien ratkaisujen aikaansaamiseksi luonnolle ja paikallisille ihmisille, Natri summaa.

Vesivastuullisuus rakentuu kolmelle peruspilarille:

– Tuotantolaitosten vesitehokkuutta parannetaan jatkuvasti prosesseja kehittämällä, teknologiaa uudistamalla ja tuotantosuunnittelua optimoimalla.
– Vedenkäytön tasapainottaminen onnistuu vain toimivalla yhteistyöllä luotettavien kumppaneiden kanssa.
– Vesiriskien tunnistaminen on edellytys liiketoiminnan jatkuvuudelle.

Lue lisää Coca-Colan ja Sinebrychoffin vesivastuullisuudesta

Next article