Skip to main content
Etusivu » Digitalisaatio » 5 hyötyä taloushallinnon automatisoinnista
Taloushallinto

5 hyötyä taloushallinnon automatisoinnista

Kuva: Getty Images

Taloushallinnon automaatiota tavoitellaan monin keinoin. Automaattikirjaukset, järjestelmäintegraatio, asiakkaan ja talousosaston työnjakomallit selainkäyttöliittymineen ovat jo arkipäivää.

Edelläkävijät soveltavat jo ohjelmistorobotiikkaa. Koneoppiminen ja tekoälysovelluksettekevät tuloaan. Mutta mitä hyötyjä näillä voidaan saavuttaa?

1. Aikaa asiakkaalle

Oli sitten kyse tilitoimistosta ja sen asiakasyrityksestä tai suuryrityksestä taloushallinto-osastonsa sisäisenä asiakkaana, automaatio antaa taloushallinnon ammattilaiselle lisää aikaa. Tallennustyön sijaan päästään neuvomaan, ratkaisemaan ongelmia ja jopa haastamaan ja raastamaan asiakkaalta ne tarpeet, joita asiakas ei vielä ole keksinytkään.

2. Alan vetovoima, rekrytointi ja osaamisen kehittäminen

Taloushallintoala on kärsinyt vetovoiman puutteesta. Pätevästä työvoimasta käydään kovaa kilpailua. Itseään kehittävä taloushallinnon ammattilainen haluaa toimia moderneilla järjestelmillä ja prosesseilla kehityksen kärjessä.

3. Mielekäs työnjako

Taloushallinnossakin halutaan mielekästä työnjakoa ja itsepalvelua. Selainpohjaiset ei-ammattilaisille suunnatut järjestelmät mahdollistavat sen, että konsultti tai putkimies voi laskuttaa työnsä itse sen sijaan, että tekisi lähetteen laskuttajalle. Tavaroita tai palveluja tilannut henkilö voi kohdistaa ostolaskun oikealle projektille ja taloushallinnon ammattilainen varmistaa, että automaattitiliöinti on oikein.

4. Uusia oivalluksia

Tekoäly, robotiikka ja data-analyysivälineet pystyvät käsittelemään valtavia tietomassoja ja tekemään oivalluksia, joihin ihmisen aika ei riitä. Mikä korreloi minkäkin kanssa? Mitkä tekijät ovat tietyn tuotteen myynnin lisäyksen takana? Samalla ne tarjoavat taloushallinnon tasa-arvoa. Nykyisellään yleensä vain suuryrityksillä on mahdollisuus saada tulkittua ja punnittua tietoa, kiitos niiden controllerarmeijoiden. Automaation myötä nopeat ja laadukkaat analyysit ovat jatkossa jokaisen yrittäjän saatavilla.

5. Kustannussäästöt

Näitäkään ei taloushallintopalvelun tuottaja saa unohtaa. Taloushallinnon kustannukset suhteessa tuotokseen ovat laskeneet ja laskevat edelleen. Kilpailu kiristyy.

Asiantuntijana toimi taloushallinnon johtava asiantuntija Janne Fredman Taloushallintoliitosta.

Next article