Etusivu » Tulevaisuuden elintarviketeollisuus » Kasviperäiset proteiinit löytämässä kuluttajan lautaselle
Kestävä tuotanto

Kasviperäiset proteiinit löytämässä kuluttajan lautaselle

Öljyhamppu on Suomessa viljeltävä öljykasvi, jolla on korkea proteiinipitoisuus. Lisäksi se sisältää paljon hyviä rasvoja. Kuva: Getty Images

Harri Latva-Mäenpää

filosofian tohtori, innovaatiojohtaja, Foodwest

Kuluttajan katse hakeutuu kaupan hyllyllä yhä taajemmin kasvipohjaisten proteiinituotteiden pariin. Uusia innovaatioita kehitetään aktiivisesti ja tuotteet etsivät tietään ruokapöytään. Uudeksi superfoodiksi tituleerattu öljyhamppu kiinnostaa.

Kasviproteiinien tulevaisuus näyttää valoisalta: lihansyönnille etsitään aktiivisesti vaihtoehtoja niin valmistajien kuin kuluttajien parissa. Ilmastoystävällisyys ja myös eläinten oikeudet koetaan tärkeämmiksi kuin aiemmin. Vai onko sittenkään näin auvoisasti Harri Latva-Mäenpää, filosofian tohtori, Foodwestin innovaatiojohtaja?

Viimeisien vuosien aikana ala on kehittynyt todella paljon. Nostetta on tullut ilmastonmuutoksesta.

– Muutosta on tapahtunut, mutta sen aikajänne on arvoitus. Tottumukset kuitenkin muuttuvat verrattain hitaasti ja olisi tärkeää ymmärtää kuluttajien tarpeita paremmin. Kun tiedetään vielä tarkemmin mitä tuotteilta halutaan, liha tulee kyllä korvautumaan suurissa määrin kasvisperäisillä vaihtoehdoilla.  

Kehityspuolella vauhti on ollut hurja ja kasviproteiinituotteita löytyy kaupan hyllyiltä jo montaa sorttia, ainakin pääkaupunkiseudulla. Proteiinilähteinä näkyy muun muassa kauraa, soijaa, härkäpapua ja quornia.

– Viimeisien vuosien aikana ala on kehittynyt todella paljon. Nostetta on tullut ilmastonmuutoksesta ja nyt pyritään aidosti ja aktiivisesti vastuullisuuteen sekä hiilineutraaliin toimintaan. Myös tarjolla olevat raaka-ainepohjat ovat toki kehittyneet ja monipuolistuneet, Latva-Mäenpää sanoo.

Kaurasta öljyhamppuun

Kasvipohjaisissa proteiineissa kirjo on laaja. Uutena tutumpien raaka-aineiden joukkoon on nousemassa öljyhamppu, jota tituleerataan jo uudeksi ’superfoodiksi’.

– Öljyhamppu on yksi raaka-aineista, josta moni valmistaja on tällä hetkellä hyvin kiinnostunut.

Latva-Mäenpää sanoo Suomessa alan toimijoita kiinnostavan raaka-aineiden kotimaisuus, sillä isossa kuvassa tavoitteena on vahvempi omavaraisuus.

– Öljyhampun kehityskulkua ja potentiaalia voitaisiin verrata esimerkiksi härkäpapuun. Öljyhamppu on Suomessa viljeltävä öljykasvi, jolla on korkea proteiinipitoisuus ja se sisältää paljon hyviä rasvoja. Öljyhamppua voidaan hyödyntää monipuolisesti erilaisissa tuotteissa.

Latva-Mäenpää näkee koko elintarviketeollisuuden olevan melkoisen muutoksen keskellä ja kuvailee koko uuden tuotteen syntyprosessin olevan hyvin kokonaisvaltainen projekti, jossa tarvitaan laajalti monenlaista osaamista.

– Kasviperäisten proteiinituotteiden luominen alkaa ideasta ja raaka-aineista. Tästä sitten lukuisten eri vaiheiden kautta parhaat voivat edetä kaupan hyllylle asti ja sieltä lautaselle. 

Next article