Etusivu » Tulevaisuuden elintarviketeollisuus » Väärentäjille pula on aina bisneksen paikka
Sponsoroitu

Monilla kotimaisilla elintarvikealan yrityksillä on pitkät toimitusketjut, jolloin globaalit ongelmat voivat päätyä suomalaistenkin ruokapöytiin. Elintarvikeväärennösten riskiä ei kuitenkaan ole täysin tunnistettu suomalaisessa elintarviketeollisuudessa.

Kriisit tekevät toimintaympäristöstä ailahtelevan ja lain rajat ylittävä toiminta ottaa nopeasti jalansijan. Väärentäminen on sitä kannattavampaa, mitä enemmän rahaa on tarjolla.

– Omaa toimitusketjua kannattaa katsoa realistisin silmin: mitä useampia välikäsiä toimitusketjussa on, sitä todennäköisempiä väärennökset ovat, Net-Foodlab Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Virtalaine sanoo.

Tyypillisimmät väärennökset on helppo toteuttaa

Alkuperämaatiedon vaihtaminen on kaikista yksinkertaisinta väärentämistä. Tästä hyviä esimerkkejä ovat jokakesäiset uutiset, kun ulkomaista mansikkaa on myyty suomalaisena.

Tänä vuonna markkinoille virtaa todennäköisesti myös runsaasti väärennettyä auringonkukka- ja rapsiöljyä, koska Ukrainen sato on vaarantunut.

Toinen tyypillinen väärennystapa on sekoittaa tuotteeseen halvempaa tai vanhentunutta raaka-ainetta. Esimerkiksi oliiviöljyn väärentäminen on niin yleistä, että halvoissa Extra Virgin-öljyissä on melko varmasti jotain sinne kuulumatonta.

Väärentäminen saattaa myös vaarantaa käyttäjän terveyden, sillä jatkeaineet voivat sisältää vieraita allergeeneja tai ne voivat olla mikrobiologisesti tai kemiallisesti pilaantuneita.

– Olipa laatuvirheessä kyse mistä tahansa, sen välttäminen on aina ylivoimaisesti halvempaa kuin virheen aiheuttama takaisinveto, Virtalaine muistuttaa.

Miten omaa elintarviketuotantoa voi suojata väärennöksiltä?

Tärkeimmät työkalut väärennösten välttämiseksi ovat toimitusketjun hallinta ja raaka-aineiden haavoittuvuusanalyysi, joka päivitetään aina toimintaympäristön muuttuessa. Siinä arvioidaan muun muassa ympäristön, maailmantilanteen ja satoheilahtelujen vaikutukset omaan tuotantoon.

– On tärkeää tunnistaa riskit raaka-ainekohtaisesti ja peilata omia toimitusketjuja ilmi tulleisiin väärennöstapauksiin, Virtalaine sanoo.

Raaka-aineiden jatkuva testaaminen ennen käyttöönottoa on kallista ja hankalaa – eikä sillä saa koskaan täyttä varmuutta. Lähtökohtaisesti on hyvä valita vain GFSI-sertifioituja (Global Food Safety Initiative) tavarantoimittajia.

– Kriittisimpiä toimittajia kannattaa auditoida myös itse, vaikka käyttäisikin GFSI-sertifioituja toimittajia. Mikään sertifiointi kun ei takaa sataprosenttista luotettavuutta, Virtalaine toteaa.

Eri elintarvikealoilla on paljon potentiaalista synergiaa

Laatupäälliköiden työpäivät täyttyvät oman tuotannon sujuvuuden varmistamisesta ja ongelmanratkaisusta eikä tuoteväärennösten hallintaan aina jää riittävästi aikaa.

– Meiltä saat avuksesi resurssit ja koko tietotaitomme toimitusketjujen tarkastuksista, auditoinneista ja prosessien kehittämisestä, Virtalaine kertoo.

Net-Foodlab Oy on turkulainen elintarviketurvallisuuteen keskittyvä yritys, joka tuottaa elintarviketurvallisuuteen liittyviä asiantuntija- ja laboratoriopalveluita sekä tuo maahan testausjärjestelmiä allergeenijäämien ja hygienian testaamiseen.

– Moni konkarikin ottaa meidät mielellään avukseen ja useat elintarvikevalmistajat ovat hankkineet tarvitsemansa laatupäällikköpalvelut meiltä ulkoistettuna palveluna, Virtalaine hymyilee.

Huolestuttaako väärennösten vaikutus tuotantoosi?

Miksi valita kumppaniksi NetFoodlab?

• Saat käyttöösi yli 20 vuoden kokemuksen haavoittuvuusanalyysien tekemisestä, tuoteväärennösten havaitsemisesta ja toimitusketjujen hallinnasta.
• Laatupäällikön työtaakka kevenee, kun kokenut 6 hengen laatutiimimme tuo yritykseesi arvokasta tietotaitoa elintarviketeollisuuden tarkastuksista ja auditoinneista.
• Net-Foodlabista saat myös kaikki tarvitsemasi laboratoriotestit.

Next article