Etusivu » Johtaminen ja ura » Täsmällinen suunnittelu on perhe-elämän ja uran välillä pallottelun avain
Johtaminen ja ura

Täsmällinen suunnittelu on perhe-elämän ja uran välillä pallottelun avain

Friman on freelancerina pystynyt poimimaan erilaisista johtamistyyleistä tapoja johtaa itseään. Kuva: Getty Images

Toimittaja, radiojuontaja ja kahden lapsen äiti Laura Friman haluaa tehdä töitä, mutta kun uran lisäksi on huolehdittava lapsista, parisuhteesta ja itsestään, ei yhtälö aina ole niin helppo.

Friman saattoi ennen istua yötä myöten läppäri sylissään, näppäimistö sauhuten. Tällöin työt usein painoivat takaraivossa myös päivän mittaan kokatessa ja lasten kanssa puuhaillessa.

Nykyään hän vannoo paperikalenterin ja kehonsa kuuntelemisen nimeen.

– Suunnittelen alkavan viikon siten, että minulla pysyy kaikki hanskassa. Kun on kymmenen eri projektia, työtehtävää ja juttutilausta päällekkäin, se vaatii sitä, että kaikelle designoi oman paikan kalenterista. Tarkka aikatauluttaminen on ainoa tapa, jolla kaikki pysyy hanskassa, Friman selittää.

Tarkka aikatauluttaminen on ainoa tapa, jolla kaikki pysyy hanskassa.

Liian ylikuormittumisen hän kertoo tunnistavansa ihan fyysisesti – etenkin unesta. Silloin on tärkeää käydä vaikka yhdellä, tai miksei neljälläkin, viinilasillisella tai meditoida ja hengähtää sen hetkisten projektien loppuun saattamisen jälkeen.

Pomon kehuminen inhimillistää

Freelancerina Frimanilla on uniikki mahdollisuus nähdä eri johtamistyylejä ja omaksua niistä elementtejä omaan tapaansa johtaa itseään. Hän peräänkuuluttaa ennen kaikkea tasavertaisuutta ja inhimillisyyttä – molemmin puolin.

– Vaikka pomojen demonisointi yhdistää alaisia, on se myös usein haitallista. Vannon pomojen kehumisen periaatteen nimeen, koska se on pomoja inhimillistävä tekijä. Muuten heidät helposti korotetaan muiden yläpuolelle, mikä on turhaa.

Enää ei ole pakko olla äijä

Friman on työskennellyt toimittajana kahden vuosikymmenen ajan, ja nähnyt naisten aseman muuttuvan työelämässä. Hän aloitti musiikkitoimittajana, joka oli erityisen miesvaltainen maailma.

–  Sillon piti joko esittää äijää tai hyvää jätkää, ettei tullut täysin väheksytyksi, hän toteaa.

Naisen asema työelämässä on hänen mukaansa parantunut reippaasti ja hän nostaa kiitellen esiin media-alalla toimivat työryhmät, joissa on jo ehdoton naisenemmistö.

–Ei se työ silti ole valmista. Kyllähän se patriarkaatti jyrää edelleen ja feministisellä työllä on hirvittävä urakka edessään.

Ehkä kenelläkään ei tule olemaan täydellistä vastausta kiireisen arjen täydelliseen pyörittämiseen, mutta suunnitelmallisuus ja inhimillisyys ovat hyviä paikkoja, joista aloittaa.

Next article