Etusivu » Kasvu ja kansainvälistyminen » Menestyjä ei laita päätä pensaaseen
Digitalisaation hyödyntäminen

Menestyjä ei laita päätä pensaaseen

teknologiateollisuus-laura-juvonen
teknologiateollisuus-laura-juvonen
Vaikka olemmekin kriisin keskellä, juuri nyt osaamiseen olisi erittäin tärkeää satsata, toteaa Teknologiateollisuuden kasvun ja osaamisen johtaja Laura Juvonen. Kuva: Teknologiateollisuus

Uutta on opittava, mikäli mielii pysyä kehityksen mukana. Myöskään vanhoihin tapoihin ei ole syytä jäädä jumiin. Sama pätee niin Suomeen kuin yksilöön.

Edessä on kaksi vaihtoehtoista skenaariota, toteaa Teknologiateollisuuden kasvun ja osaamisen johtaja Laura Juvonen.

– Globaali tilanne on haastava ja markkinoita jaetaan uudestaan. Suomi voi joko menettää kilpailukykynsä jäämällä jälkeen kehityksestä tai löytää uusia menestystekijöitä digivihreän kiihdytyksen kautta.  

Digivihreällä kiihdytyksellä Juvonen tarkoittaa sitä, että digitalisaatiota tulisi hyödyntää paremmin asiakasarvon tuottamiseen ja kestävään kehitykseen liittyvien ratkaisujen löytämiseen. 

Haastava tilanne ja tulevaisuuden hämärä horisontti koskevat myös yksilöä: lähteäkö investoimaan uusiin taitoihin vai jäädäkö odottamaan, että vanha palaa.

– Koemme kukin muutostilanteen eri tavoin ja ajassa on havaittavissa polarisaatiota. Osa ihmisistä lamaantuu ja odottaa vanhan paluuta, kun taas osa tarttuu mahdollisuuteen ja pääsee kiinni kehitykseen. Vaikka olemmekin kriisin keskellä ja tilanne on vaikea, juuri nyt osaamiseen olisi erittäin tärkeää satsata, Juvonen sanoo.

Enemmän vuoropuhelua tarpeista ja tarjonnasta

Digitalisaatioon liittyvät taidot korostuvat niin yritys- kuin yksilötasolla.

– Digitalisaatio tarkoittaa sitä, että työ kautta linjan muuttuu enemmän automatisaatiota ja robotiikkaa sisältäväksi. Data ja analytiikka tulevat kytkeytymään työhön yhä tiiviimmin, olipa työn sisältö mitä tahansa. Edessä on iso työnteon murros.

Ja kuinka koulutus ja yritysten tarpeet kohtaavat?

Juvosen mukaan koulutuksen tarjoajien ja yritysten välistä osaamistarpeiden ennakointia voitaisiin tehdä paljon dynaamisemmin ja reaaliaikaisemmin siten, että osaamistietoa hyödynnettäisiin järjestelmällisemmin.

– Isoimmat koulutustarpeet liittyvät digitalisaatioon, robotiikkaan ja automaatio-osaamiseen. Lisäksi kestävän kehityksen asioiden osaajille on kasvava kysyntä eri aloilla.

Juvonen kehottaakin korkeakouluja ja ammattioppilaitoksia sekä yrityksiä keskustelemaan enemmän työelämän tarpeista ja kehittämään toimivia tapoja hyödyntää olemassa olevaa dataa suunnitelmien pohjalle.

Next article