Etusivu » Kaupan alan tulevaisuus » Pitkät jäähyväiset käteiselle, älymaksaminen on täällä
Maksaminen

Pitkät jäähyväiset käteiselle, älymaksaminen on täällä

Kuva: Getty Imaged

Tulevaisuudessa käteinen maksutapa korvautuu yhä laajemmin erilaisilla digitaalisilla maksutavoilla, kun esimerkiksi verkko-ostaminen lisääntyy.

Kuluttajien maksukäyttäytyminen on jo pidempään ollut voimakkaassa muutoksessa. Käteistä käytetään yhä vähemmän – ja tämä trendi on selvästi entisestään vahvistunut koronaviruspandemian aikana. Kaupan Liiton edunvalvontajohtaja Simo Hiilamo kertoo Suomen Pankin selvityksestä, jonka mukaan vain noin 8 prosenttia suomalaisista käyttää enää käteistä ensisijaisena maksutapana päivittäistavaroiden oston yhteydessä. 

– Samaan aikaan mobiilimaksaminen eli älylaitteen avulla oston suorittaminen yleistyy selvästi, Hiilamo sanoo. 

Saammeko sitten tulevaisuudessa sanoa lopulliset hyvästit käteiselle rahalle? Hiilamo myöntää käteisellä maksamisen vähenevän selvästi, mutta aivan kokonaan käteinen raha ei hänen arvioidensa mukaan tule katoamaan vielä vuosiin. 

– Jo nyt ja yhä vahvemmin tulevaisuudessa maksamiseen ei kuitenkaan tarvita maksukortteja tai käteistä rahaa, vaan älypuhelin tai muu älylaite, jolla maksutapahtuma aktivoidaan. Myös erilainen biometriseen tunnistautumiseen perustuva maksaminen tulee yleistymään. 

Maksutavan turvallisuus ja helppokäyttöisyys keskiössä

Sähköisten maksutapojen suosiota kasvattaa myös etenkin nuorempien sukupolvien suosioon noussut verkko-ostaminen, jossa maksaminen tapahtuu aina digitaalisia maksutapoja käyttäen. 

– Maksamisen osalta kaupan alan yritykset tukevat tulevaisuudessa kuluttajien suosituimpia maksutapoja, Hiilamo sanoo. 

Koneoppimisen ja tekoälyn myötä digitaaliset maksupalvelut antavat samalla paremman suojan myös erilaisia petoksia vastaan. Hiilamo painottaa, että maksamisella on merkittävä rooli osana kuluttajien ostopolkua ja palvelukokemusta. 

– Tärkeintä tässä tietysti on, että kaikki käytössä olevat maksutavat ovat turvallisia ja helppokäyttöisiä, käytettiinpä niitä sitten kivijalkaliikkeessä tai verkkokaupassa.

Myös käteinen keskuspankkiraha on Hiilamon mukaan muuttumassa kovaa vauhtia digitaaliseksi. 

– Euroopan keskuspankki EKP selvittää parhaillaan digitaalisen euron kehittämistä ja käyttöönottoa. Päätöksiä asiasta ei tosin vielä ole tehty.

Next article