Skip to main content
Etusivu » Sijoittaminen ja säästäminen » Jasmin Hamid: Vastuullisuus ja hyvä tuotto eivät sulje toisiaan pois
Vastuullinen sijoittaminen

Jasmin Hamid: Vastuullisuus ja hyvä tuotto eivät sulje toisiaan pois

Jasmin Hamid
Jasmin Hamid
Näyttelijä ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Jasmin Hamid päätyi pörssiin puolivahingossa vuonna 2011.

Sijoittamisessa parasta on tuottojen lisäksi se, että voi itse päättää mihin rahansa pistää. Kuten monen muunkin, myös minun sijoittajataipaleeni alkoi oman pankin rahastoista. Ja mikäs siinä; rahastosäästäminen on helppoa ja parhaassa tapauksessa melko vaivatonta. Aika pian aloin kuitenkin kulujen välttelyn lisäksi kaipaamaan vaikutusvaltaa omien rahojeni suhteen.

Päädyin pörssiin puolivahingossa vuonna 2011, kun tutun matkapuhelinvalmistajan osake oli kovin edullisisissa hinnoissa. Nykyisin en valitse osakkeita samalla taktiikalla, mutta olen tyytyväinen, että löysin jonkun kimmokkeen, joka sai minut uskaltautumaan ostoksille. Tunnetusti sijoittamisessa vaikeinta on juurikin se aloittaminen.

Koukkuun jää kuitenkin helposti, mikäli valitsee mielenkiintoisia yhtiöitä ja itseään kiinnostavia toimialoja.

Koukkuun jää kuitenkin helposti, mikäli valitsee mielenkiintoisia yhtiöitä ja itseään kiinnostavia toimialoja. Itse seurailen megatrendejä ja pidän mielessä, että kaikkialla maailmassa väestö vanhenee, tarvitsee terveydenhoitoa, muuttaa kaupunkeihin ja ostaa yhä useammin ateriansa tai kahvinsa ravintolasta mukaan.

Yhtiön kannattavuuden ja tulevaisuudennäkymien lisäksi minulle on tärkeää myös vastuullisuus. Haluan omilla kulutustottumuksillani vaikuttaa maailmaan, eivätkä osakkeet ole tässä asiassa poikkeus.

Monet pörssiyritykset ovat niin suuria, että kaikkea niiden toiminnasta tai alihankkijoista ei yksittäinen sijoittaja voi tietää. Osa toimialoista on kuitenkin helppo sulkea pois, kunhan vaan ensin määrittää mitä asioita painottaa. Itse en esimerkiksi sijoita vaateteollisuuteen, sillä pörssistä löytyy lähinnä Kaukoidässä tuotteensa valmistavia, mahdollisesti ihmisoikeuksia polkevia yhtiöitä. Myös turkikset, kaivosalan ja kohuissa ryvettyneet elintarvikeyhtiöt olen jättänyt salkkuni ulkopuolelle.

Haluan rahoittaa yhtiöitä, joiden toiminnasta uskon olevan hyötyä yhteiskunnallemme. Esimerkiksi energia-alalla painotan puhdasta energiaa ja tuotekehitystä. Lisäksi olen valinnut salkkuuni muun muassa terveysteknologiaa ja kompostoituvia kierrätysmateriaaleja hyödyntävän pakkausvalmistajan.

Niin kuluttajilla kuin sijoittajilla on valtavasti valtaa. Käytetään se viisaasti ja pidetään mielessä, että vastuullisuus ja hyvä tuotto eivät sulje toisiaan pois.

Next article