Etusivu » Kokoukset ja yritystapahtumat » Sisustusarkkitehti Stefan Lindfors: Onnistunut tila kolahtaa
HoReCa

Sisustusarkkitehti Stefan Lindfors: Onnistunut tila kolahtaa

Stefan Lindfors
Stefan Lindfors
Stefan Lindfors. Kuva: Nelli päiväläinen

Ravintolan atmosfäärin on hengittävä ravintolan konseptia. Oleellista on, että kaikki toimii yhtenä ehjänä kokonaisuutena.

– Kärjistäen sanottuna ravintolan hengessä on kolme tärkeintä: henkilökunta, heidän keskinäinen fiiliksensä, sitten se mitä tarjotaan ja sen jälkeen ympäristö, eli sisustus. Kokonaisuuden pitää vastata ravintolan ideaa ja heijastaa siellä töitä tekeviä ihmisiä. Netissä surfaamalla ei onnistunutta atmosfääriä luoda, vaan tarvitaan avarakatseisuutta, älyä ja näkemystä, toteaa sisustusarkkitehti ja kuvanveistäjä Stefan Lindfors.

Itsekriittisyys on edellytys onnistuneelle tilasuunnittelulle

Lindfors kuvaa onnistunutta tilasuunnittelua kommunikoinnin kautta tapahtuvaksi yhteistyöprosessiksi, josta suunnittelija kantaa päävastuun. Omaan tekemiseen on osattava suhtautua kriittisesti.

– Hyvä idea, joka ei toimi annetussa aikataulussa tai budjetissa on yksinkertaisesti huono idea. Selitykseksi huonon idean viemiselle käytäntöön asti ei kelpaa se, että siihen on jo laitettu paljon aikaa. Jos alkuperäinen idea ei toimi, se on hylättävä ja tehtävä uusi, jossa ei ole kompromisseja.

Lindfors toteaa briiffauksen olevan merkittävää lopputuloksen kannalta.

– Briiffin antaminen on taitolaji. Suunnittelijasta saa todella paljon enemmän irti, jos hänelle annetaan kunnon puitteet, missä näyttää kyntensä ja hampaansa. Jos asiakas ei osaa kertoa, täytyy suunnittelijan osata kysellä ja kerätä tietoa itse.

Ei kannata haluta kaikkea

Yhteen paikkaan ei kannata havitella käyttäjäkunnaksi kaikkia kuviteltavissa olevia ihmisryhmiä.

– Sama konsepti ei palvele kaikkia. On hyvä muistaa, että jos haluat kaiken, et saa mitään.

Lindfors, jonka uusin työ on Helsinki-Vantaalle noussut jättikokoinen Skydreamer-veistos, toteaa, että eri elementtien, kuten kalustuksen tai valaistuksen kanssa ei ole tiettyä marssijärjestystä, vaan tilat suunnitellaan aina tapauskohtaisesti. Tärkeää on kuitenkin se, että henkilökunta pystyy toimimaan tiloissa fiksusti.

– Jossain ravintolassa esimerkiksi tuolin rooli voi olla erittäin keskeinen, jossain sillä ei ole mitään väliä. Keskeinen kysymys tilasuunnittelussa on se, kenelle tätä ollaan tekemässä ja miten saadaan tehtyä se näille ihmisille niin, että sitä ei ole kertaakaan maailmassa tehty.

Balille avautuvan sporttibaarin suunnittelu tarjoaisi taas Lindforsille mahdollisuuden työskennellä tämän mieluisan haasteen parissa.

– Rakastan tällaisia haasteita: nyt pitäisi tehdä sports bar täysin eri tavalla kuin yksikään mitä olen ennen nähnyt. On mahtavaa, että toistaiseksi ehkä haastavin sisustusprojekti on vielä edessä.

Onnistuneen tilasuunnittelun tuntee nahoissaan.

– Kun tila on onnistunut se kolahtaa, Lindfors päättää.

Stefan Lindforsin kolme vinkkiä suunnittelijan valintaan:

1. Etsi suunnittelija, jonka kanssa tilasuunnittelua tehdään alusta saakka yhdessä.
2. Huolehdi siitä, että suunnittelija ymmärtää paikan identiteetin rakentamisen.
3. Suunnittelijan pitää osata ottaa vastaan ideoita ja ajatuksia, mutta kantaa työstä päävastuu. 

Next article