Skip to main content
Etusivu » Kokoukset ja yritystapahtumat » Turussa tehdään ekologisesti kestäviä kokouksia ja kongresseja
Kehittyvät kaupungit

Turussa tehdään ekologisesti kestäviä kokouksia ja kongresseja

Kuva: Getty Images

Aurajoen rannalla on tartuttu sanoista tekoihin. Turun kaupunki ja Visit Turku ovat koonneet kaupungissa kokouksia, kongresseja ja yritystapahtumia järjestäville selkeän ohjeistuksen ja kestävien valintojen täyteisen muistilistan, jota noudattamalla tapahtumasta saa rakennettua aidosti vihreän.

– Kaikki alkaa kokouspaikan ja majoituksen valinnasta. Turussa hotellit, tapahtumatalot ja ravintolat ovat kävelyetäisyydellä toisistaan. Tapahtumapaikoille on helppo kulkea kävellen, julkisilla kulkuvälineillä tai vaikkapa vuokrattavilla kaupunkipyörillä, Turun kaupungin ja Visit Turun kongressipäällikkö Sari Ruusumo kertoo.

Turun kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä. Kyseessä on valtava projekti, jonka toteutukseen myös kaikkien kaupungin tapahtumajärjestämiseen liittyvien tahojen tulee sitoutua. Tämä näkyy myös historiallisen keskustan kupeessa, muutaman korttelin etäisyydellä toisistaan sijaitsevissa hotelleissa, joissa on yhteensä noin 2000 hotellihuonetta. Suuret hotellit kertovat avoimesti kestävistä valinnoista, joita ne tekevät päivittäin vihreiden arvojen toteutumiseksi.

Näkyviä tekoja

– Se, että tehdyistä toimenpiteistä tiedotetaan, on vähintään yhtä tärkeää kuin niiden tekeminen. Esimerkiksi vesi on hotelleissa ja kokouspaikoilla tarjolla kannuissa, eikä muovisissa juomapulloissa, kuten monesti ulkomailla. Tapahtuma- ja majoitusvieraille tulee kertoa, että Suomessa on maailman puhtainta hanavettä, jota on turvallista juoda, Ruusumo jatkaa.

Kestäviä ratkaisuja noudatetaan myös kokous- ja tapahtumataloissa, joissa vältetään muun muassa turhaa tulostamista ja suositaan sähköisiä applikaatioita informaation jakamiseen.

– Myös kokouslahjojen antamista on vähennetty tai se on lopetettu, koska monesti ne ovat tavaraa, jolle kenelläkään ei ole oikeastaan käyttöä. Tapahtumajärjestäjät tiedottavat lahjoittavansa lahjavarat esimerkiksi hyväntekeväisyyteen.

Satsaa tapahtumassa hyvään ruokaan

Hyvä ruoka jättää pitkäaikaisen muistijäljen. Sari Ruusumon mukaan se on yksi tärkeimmistä onnistuneen kokouksen ja kongressin elementeistä.

– Meillä on upea ruokakulttuuri: lähellä tuotettuja, maukkaita kasviksia, juureksia ja marjoja on saatavilla yllin kyllin. Kun ollaan Suomessa, miksi kansainvälisille kokousvieraille tarjoillaan italialaisia illallisia? Pastaa saa syödä joka paikassa, mutta esimerkiksi neljän ruokalajin kasvis- tai jopa vegaani-illallinen voidaan valmistaa sataprosenttisesti kotimaisista raaka-aineista, Ruusumo toteaa.

Ruusumo kehottaa juhla- ja kokoustaloja rakentamaan valmiita menuja kotimaisten raaka-aineiden ympärille. Ruokailussa ekologisuus tarkoittaa muun muassa luomutuotteiden suosimista, jätteiden määrän minimoimista ja ruoan alkuperän jäljitettävyyttä.

– Tuhlauksen välttäminen ja tietoisuuden lisääminen kulkevat käsi kädessä. Uskon, että kaikki me haluamme tehdä kestäviä valintoja, jos siihen vain annetaan mahdollisuus.

Kongressipäällikön kokousvinkit

  1. Suunnittele menuehdotukset

    Jos kyseessä on monen päivän tapahtuma, pyydä ravintoloiden menuehdotukset etukäteen ja katso, ettei niissä ole päällekkäisyyksiä.

  2. Valitse tapahtumapaikka huolella

    Parasta on, jos kokous, majoitus ja iltaohjelma ovat kävelyetäisyydellä.

  3. Pyri paperittomuuteen

    Suosi mobiilia kokousapplikaatiota turhan tulostamisen sijasta. Muista kertoa myös osallistujille vihreistä arvoista ja kaikista tavoista, joilla niihin tapahtumassa pyritään.

Lue lisää vinkkejä kestävien kokousten järjestämiseen: meetturku.fi/meet-turku/kestavat-kokoukset

Next article