Etusivu » Teollisuus » Toimitusketjun digitalisointi on jatkuvaa parantamista
Tehokas toimitusketju

Toimitusketjun digitalisointi on jatkuvaa parantamista

Automaatiolla voidaan saavuttaa kustannustehokkuutta, vähentää virheitä ja parantaa läpimenoaikoja. Kuva: Getty Images

Pekka Molarius

sisälogistiikkafoorumin puheenjohtaja, LOGY ry

toimitusketjujohtaja, Airam

Vastuullisuus, toimitusketjujen läpinäkyvyys ja datan hallinta ovat muuttuneet kilpailuedusta liiketoiminnan perusedellytyksiksi.

– Sisälogistiikan automaatioaste on kasvanut huomattavasti viime vuosina. Markkinoille tulee jatkuvasti kustannustehokkaampia, joustavampia ja kevyempiä automaatioratkaisuja, jotka avaavat mahdollisuuksia myös pienemmille toimijoille, kertoo LOGYn Sisälogistiikka-foorumin puheenjohtaja ja Airamin toimitusketjujohtaja Pekka Molarius.

– Toimitusketjun digitalisointi ei ole projekti, jonka voi ulkoistaa IT:lle. Se on jatkuvaa parantamista, jossa digitaalisen osaamisen pitää olla liiketoiminnan ytimessä, Molarius jatkaa.

Automaatiolla voidaan saavuttaa kustannustehokkuutta, vähentää virheitä ja parantaa läpimenoaikoja. Keskeinen haaste on järjestelmien mukautuminen tulevaisuuden liiketoiminnan muutoksiin, uusiin tuotteisiin ja vaihtelevaan kysyntään. Tekoälyn potentiaali koko toimitusketjun laajamittaiseen kehittämiseen on valtava. Suomessa on tehty jo joitain pilotteja ja yksittäisiä toteutuksia muun muassa tilankäytön ja ajomatkojen optimointiin.

– Tekoäly auttaa meitä sekä ennustamaan paremmin että hallitsemaan tietoa uudella tavalla. Digitalisaatio ja jatkuva parantaminen tuovat uutta näkökulmaa ja auttavat siirtämään katseen kohti parempaa huomista peräpeiliin katsomisen sijaan, toteaa Molarius.

Tietoa, tehokkuutta ja henkilöstön hyvinvointia

Sähköiset järjestelmät mahdollistavat työntekijöille reaaliaikaisen pääsyn tarvittavaan tietoon. Oikean tiedon saatavuus tekee perehdyttämisestä sujuvampaa, vähentää stressiä ja lisää henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia. Myös yritysten välinen tietojen jakaminen ja integraatio lisääntyvät.

– Työvoiman saatavuus hankaloituu myös tuotannon ja logistiikan toimialoilla. Automatisointi mahdollistaa työvoiman hyödyntämisen rutiinitöiden sijasta monipuolisempiin, haastavampiin ja fyysisesti kevyempiin tehtäviin. Näin voidaan parantaa myös työhyvinvointia, Molarius kiteyttää.

Next article