Etusivu » Teollisuus » Uusi älykkäämpi viivakoodi tehostaa toimitusketjua
Sponsoroitu

Kimmo Keravuori

kehityspäällikkö

GS1 Finland

Suomessa tuotepakkausten 2D-viivakoodi on jo käytössä lääketeollisuudessa, koska laki velvoittaa valmistajat seuraamaan tuotteita läpi koko toimitusketjun. Myös muilla teollisuudenaloilla ja kaupoissa maailmanlaajuinen siirtymä GS1 2D-koodiin on käynnissä. Mutta miksi? Mitä se ratkaisee?

Pääsyy GS1 2D-koodin käyttöönotolle on toimitusketjun tehostaminen, joka ei onnistu yksin EAN-viivakoodilla. Siinä missä EAN sisältää vain GTIN-tuotetunnisteen, GS1 2D-koodiin voidaan sisällyttää lähes rajattomasti tietoa.

– Jo 50 vuotta toimitusketjuja palvellut EAN-viivakoodi on erinomainen, mutta tietotarpeet ovat kasvaneet. GS1 2D-koodin avulla koko toimitusketju voi hyödyntää esimerkiksi tuotteiden erä-, päivämäärä- ja sarjanumerotietoja tehokkaasti, sanoo GS1 Finlandin kehityspäällikkö Kimmo Keravuori.

GS1 2D-koodi toimii tiedonvälittäjänä koko kaupan toimitusketjussa sekä kassapäätteellä. Lisäksi se voidaan skannata älypuhelimella, kuten tavallinen QR-koodi.

Tehostaa inventointia ja mahdollistaa dynaamisen hinnoittelun

Tällä hetkellä valmistajien erä- ja päivämäärätieto seuraa tuotteita kauppojen keskusvarastoihin saakka, mutta sitten tiedonkulku usein katkeaa. Kaupoissa vanhenevat tuotteet pitää edelleen inventoida manuaalisesti. Kun parasta ennen -päiväykset eivät ole koneluettavassa muodossa, niiden tarkistamista ei voi automatisoida.

– Esimerkiksi Norjassa Menú-ketju otti GS1 2D-koodin käyttöön private label -lihatuotteissa. Erä- ja päiväysdataan perustuvan saldohallinnan avulla suora hävikin vähennys oli 20 prosenttia.

GS1 2D-koodi myös mahdollistaa dynaamisen ja automatisoidun hinnoittelun.

– Kun päivämäärä on viivakoodissa, asiakas saa sen mukaan alennukset kassalla automaattisesti.

Takaisinvedot kohdentuvat tarkemmin

Erätunnuksen sisätävän GS1 2D-koodin avulla tiedetään, mihin takaisinvedettävän valmistuserän tuotteita on toimitettu ja missä sitä on jäljellä.

– Tämä vähentää työtä kaupassa, tuotteita ei heitetä ”varmuuden vuoksi” roskiin. Tarkka data tuo turvaa kuluttajille, kun valmistuserän myynti voidaan estää automaattisesti, jolloin tuote ei pääse kassalta ulos.

Ja koska GS1 2D-koodi voidaan skannata pakkauksesta puhelimen kameralla, kulkee tieto takaisinvedosta koteihin saakka.

– Kun asiakas skannaa puhelimellaan tuotteessa olevan GS1 2D-koodin, hän saa valmistajan ajantasaiset toimintaohjeet takaisinvedettävälle tuotteelle.

Avoimen standardin mukainen GS1 2D-koodi on kaikkien toimijoiden käyttöönotettavissa.

Ota käyttöön GS1 2D-koodin hyödyt

Saldohallinta ja hävikin vähentäminen helpottuvat läpi koko ketjun.
Laajat mahdollisuudet kuluttajaviestinnässä, kun kuluttaja pääsee suoraan pakkauksesta tuotteen tietoihin verkossa.
Tarkemmat myyntiennusteet auttavat valmistajia optimoimaan tuotannon tarkemmin.
Automatisoidut tarjoukset ja kampanjat tehostavat varastonhallintaa.
Ei ylimääräistä hukkaa: takaisinvedot kohdentuvat juuri oikeisiin tuotteisiin.
Ei vanhentuneita tuotteita kassan läpi: kuluttajan kokema turva ja laatu paranevat.
Koodi antaa avaimet globaalien toimitusketjujen läpinäkyvään hallintaan, väärennösten estämiseen ja vastuullisuusviestinnän jakamiseen kuluttajille.
Koodi vastaa EU:n digitaalisen tuotepassin vaatimuksiin, siihen voidaan sisällyttää yksilöinti tuotteen, sen valmistuserän ja sarjanumeroidun tuoteyksilön tasolla.

Kiinnostuitko älykkäästä viivakoodista?

Next article