Etusivu » Terveenä työssä » Baarin sijasta baanalle
Liikunta

Baarin sijasta baanalle

kuplafutis
kuplafutis
Kuva: Getty Images

Keskustelupalstojen perusteella TYKY-päivät, siis työkyvyn kohentamiseen varatut hetket jakavat mielipiteitä jyrkästi. Joillekin ne ovat piinallisimpia heti kehityskeskustelujen jälkeen, toisille taas keitaita kiireen keskellä.

Mielikuvitustakaan ei näytä puuttuvan. Puuhaa on järjestetty sauvakävelystä striptease-esityksiin. Liian usein asenteena on vain ”järjestää jotain”, kun lakikin niin edellyttää. Mutta oikein ajateltuina ja organisoituina päivistä voi olla pidempikestoista niin henkistä kuin fyysistä hyötyä. Ne voivat olla uuden alku. Ja jos ei itse keksi, tarjolla on ammattimaisia järjestäjiä.

Psykologi Heidi Launistola ei epäröi suositella pulssin nostoa, mieluiten kuitenkin muualla kuin yökerhon tanssilattialla. Sinne voi suunnata pikkujouluissa, TYKY-päivä on parasta pyhittää reippailulle.

– Liikunta auttaa tietenkin fyysiseen hyvinvointiin, lihasten ja hengitys- ja verenkiertoelinten kuntoon. Lisäksi unenlaatu paranee. Myönteisiä vaikutuksia on myös henkiseen tilaan kuten stressinhallintaan ja sen purkamiseen sekä tunteiden säätelyyn – itsetunto ja mieliala kohentuvat. Tutkimukset viittaavat lisäksi siihen, että liikkuvilla ihmisillä on vähemmän masentuneisuutta.

Launistola muistuttaa vielä liikunnan vaikutuksesta oppimiseen ja muistiin. Pieni rehkiminen lisää keskittymistä ja ajatukset sekä luovuus lähtevät rullaamaan.

Jos yksilö voi hyvin, niin samoin tekee yhteisö. TYKY-päivä onkin ennen muuta kollektiivinen juttu. Yhteisellä tekemisellä on merkitystä turhien hierarkioiden ja roolien purkamiselle. Kun työasu ja univormu vaihdetaan simmareihin tai tuulipukuun,  esiin tulee toinen ihminen, persoona. Johtajaakin uskaltaa jututtaa helpommin, jos tämä kävelee tai pulikoi rinnalla eikä istu pöydän päässä.

Onnellisinta olisi – niin yksilön kuin yhteisön kannalta – mikäli TYKY-päivä leviäisi pitkin kalenteria. Liikunnasta tulisi tapa. Siinä voi työnantaja avittaa.

– Halu liikkua syntyy parhaiten oman motivaation kautta ja aloittaminen on herkkää, varsinkin ryhmässä. Siihen ei saa liittyä pakottamista tai ankaria tavoitteita ja kaikki on otettava mukaan. Alkuun saattaa olla hyvä palkata opastaja, joka määrittelee sopivan tason, auttaa ja perehdyttää lajivalinnoissa. Siten voi syntyä prosessi, hyvän kierre, neuvoo Launistola.

Mitkä sitten ovat hyviä TYKY-päivän lajeja?

– Yleispätevää listaa on vaikea tehdä. Pilates, jooga, kiipeily ja suppailu toimivat. Mutta kokeilla voi sellaistakin, mihin ei ehkä muuten osallistuisi. Jotain vähän erilaista ja yhteishenkeä vaativaa. Kuten kirkkovenesoutua, Launistola keksii.

Next article