Etusivu » Terveenä työssä » Ravintovaje syö suomalaisten työtehoa?
Ravinto

Ravintovaje syö suomalaisten työtehoa?

aivoruoka
aivoruoka
Ravintovaje syö työtehoja ja lisää sairauspoissaoloja. Tehokkain tapa ehkäistä vitamiinien ja hivenaineiden puutostilaa on lisätä väriä lautaselle. Kuva: Unsplash

THL kartoitti suomalaisten ruokailutottumuksia osana FinTerveys-väestötutkimusta, ja tulosten perusteella petrattavaa on. Jos työssä ei jaksa ja aivot jumittavat, saattaa syy löytyä ravintovajeesta.

Kansallisten suositusten mukaan kasviksia, hedelmiä ja marjoja tulisi syödä vähintään puoli kiloa päivittäin. Vain viidennes suomalaisista aikuisista kuitenkin yltää tähän minimiin, joka kansainvälisessä vertailussa on sekin alhaisella tasolla.

– Useat tutkimukset puhuvat sen puolesta, että minimisuositus tulisi tuplata. Terveyden kannalta merkittävästi parempi olo saavutetaan noin 950 gramman päiväannoksella, funktionaalisen lääketieteen asiantuntija ja ravitsemuskouluttaja Maili Lepola sanoo.

THL:n tutkimustulokset osoittavat, että vitamiini- ja hivenaineiden puutoksesta kärsii moni työikäinen suomalainen.

– Vähintään viidesosa aikuisista saa ruokavaliostaan liian vähän b-vitamiineja, folaattitasot ovat alhaisia sitäkin useammalla. Lisäksi D-vitamiinin, raudan, rasvahappojen ja ubikinonin puutostilat ovat yleisiä, Lepola kertoo.

Ravintovaje syö työtehoja ja lisää sairauspoissaoloja.

– Silti jatkuvaa väsymystä, aineenvaihdunnan hidastumista, hormonitoiminnan häiriöitä ja kehon hiljaista tulehdusta ei aina osata yhdistää helposti hoidettavissa olevien ravintoaineiden puutostilaan, Lepola harmittelee.

Sateenkaari lautaselle

Tehokkain tapa ehkäistä vitamiinien ja hivenaineiden puutostilaa on lisätä väriä lautaselle.

– Vanhojen tottumusten sijaan ruokaostokset kannattaa tehdä värien perusteella. Nyrkkisääntö on, että lautasella tulisi olla aina viiden värisuora edustettuna. Näin tulee syödyksi riittävän monipuolisesti ilman sen kummempaa pohdiskelua, Lepola neuvoo.

– Jos ravinto, liikunta ja uni ovat kunnossa, mutta silti olo on yhtenään vetämätön, päätä särkee tai vatsamakkarat lisääntyvät, kannattaa mittauttaa verestä kolmoislabra (hsCRP, HCyst, Dvit). Tulosten perusteella puutostilan paikkaamiseen löydetään oikeat lisäravinteet, Lepola sanoo.

Energiaa soluille

Toisinaan syy uupumukselle voi johtua vähäisestä ubikinonin määrästä elimistössä.

– Ubikinoni on elimistölle välttämätön antioksidantti, koska ilman sitä solujen voimalaksi kutsutut mitokondriot eivät saa tuotettua soluille energiaa ihmisen käynnissä pitämiseen. Elimistö tuottaa ubikinonia kehoon luontaisesti, mutta määrä alkaa vähentyä 25 ikävuoden jälkeen. Lisäksi stressi ja voimakas fyysinen rasitus kuluttavat ubikinonin määrää elimistössä ja saavat ihmisen väsymään ja altistumaan tulehduksille, Lepola sanoo.

Ubikinonin yhteydestä terveyteen on saatu viime vuonna paljon uutta tutkimustietoa.

– Tuorein tutkimus osoitti, että mitokondrioiden energiayksiköt vaikuttavat hiljaisen tulehduksen säätelyjärjestelmään ja niiden heikko toiminta saa tulehdustekijät aktivoitumaan. Lisäksi ubikinonin vähäisyyden on havaittu olevan vahvassa yhteydessä muun muassa migreenin syntyyn, Lepola kertoo.

– 300 milligramman päivittäinen ubikinonilisä puolestaan vähensi migreenikohtausten toistuvuutta ja lyhensi niiden kestoa, Lepola täydentää.

Ubikinonivalmisteissa ja vaikutuksissa on kuitenkin eroja.

– Valmistusmenetelmät ja raaka-aineet vaihtelevat tuotekohtaisesti ja vaikuttavat muun muassa tehoon ja imeytyvyyteen. Siksi kannattaa valita valmiste, jota tutkimuksissa on käytetty, Lepola vinkkaa.

Next article