Skip to main content
Etusivu » Terveenä työssä » Miten ruokit aivojasi?
Ravinto

Miten ruokit aivojasi?

aivoruokaa
aivoruokaa
Kuva: Getty Images

Kahvi aamiaiseksi ja keksi lounaaksi. Kiireen varjolla laiminlyödään ruokailua, vaikka ravintovaje syö työtehoa. Kun työteho laskee, kiire lisääntyy. Ravittu keho pysyy skarppina, ja aikaa jää välipalataukoihinkin.

Työssä ei jaksa, jos ei syö.

– Ruokavaliolla on valtava merkitys työssä jaksamiselle ja työskentelyn tehokkuudelle. Pää ei pysy skarppina ilman energiaa, eikä fyysistä työtä jaksa painaa ilman ruokaa. Kiireen vuoksi ruokailusta tinkiminen on matka ojasta allikkoon, Suomen kokkimaajoukkueen johtaja Kristian Vuojärvi herättelee.

Vuojärvi tietää, mistä puhuu.

– Sanotaanko näin, että tässäkään tapauksessa suutarin lapsella ei ole kenkiä. Kun aamupäivän yli on painellut menemään pelkällä kahvilla ja vedellä, keskittymiskyky laskee. Tilanteen paikkaaminen raskaalla ja isolla ruoka-annoksella kostautuu poikkeuksetta väsymyksenä, ammattikokki kertoo kokemuksen syvällä rintaäänellä.

– Monipuolinen perusruoka mahdollisimman monta kertaa viikossa auttaa pysymään virkeänä. Siihen pyrin, ja kannustan muita samaan, Vuojärvi sanoo.

Aivojen ravitseminen ei kysy poppaskonsteja.

– Perinteinen ruokaympyrä pitää pintansa edelleen, vaikka kaikenlaisia muotihullutuksia välillä pääseekin valloilleen. Pitkänkin työpäivän jaksaa, kun syö riittävästi kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Niistä saa hivenaineet ja vitamiinit. Siihen päälle kuituja, mielellään tummia viljatuotteita. Sopivasti proteiinia lihasta, kanasta tai kalasta. Viimeksi mainittu on erityisen hyvää aivoruokaa, Vuojärvi vinkkaa.

– Liputan myös yhä maitotuotteiden puolesta, vaikka moni niitä karsastaakin. Näen, että ne ovat osa päivittäistä terveellistä ruokavaliota, nautitaan ne sitten maidon tai juuston muodossa, Vuojärvi juttelee.

Arkiruokarutiinit kunniaan

Hektisessäkin arjessa saa pidettyä kehon ravintoarvot kunnossa, kun ateriat suunnittelee etukäteen.

– Kauppaan kannattaa mennä listan kanssa, ja jos joka päivä ei ehdi kokkailla, voi tehdä isomman satsin ruokaa kerralla. Näin yhdellä iskulla saa ateriat pariksi päiväksi ja myös töihin evääksi otettavaksi, Vuojärvi sanoo.

Smoothie on kiireisen arjen helppo vitamiinipommi.

– Blenderiin saa iskettyä valtavan määrän ravintoa, ja makumaailmassa vain mielikuvitus on rajana. Suositusten mukainen puoli kiloa vihanneksia, marjoja ja hedelmiä päivässä tulee helposti täyteen, jos juo reilusti värejä sisältävän smoothien kerran tai pari päivässä.

– Nälkäkin pysyy loitolla, kun tekee smoothiesta tarpeeksi tuhdin. Jogurtti, siemenet ja leseet lisäävät ruokaisuutta, Vuojärvi vinkkaa.

Ainekset:

2 cm pala inkivääriä
1 lime
2 appelsiinia
1 banaani
1 omena
100 g pinaattia
50 g ruisleseitä

Ohje:

Kuori hedelmät ja inkivääri, ja pilko palasiksi. Raasta limen kuori ja laita kaikki ainekset blenderiin. Purista limen mehu sekaan ja lisää vielä leseet ja pinaatti. Aja täydellä teholla kaksi minuuttia ja nauti aamupalaksi, välipalaksi tai lounaaksi.

Next article