Etusivu » Yritystoiminta » ”Korkealla työskentely on aina korkean tapaturmariskin työtä”
Korkean paikan työ

”Korkealla työskentely on aina korkean tapaturmariskin työtä”

korkean-paikan-tyo-putoamisen-esto-putoamissuojaus-tapaturmariski
korkean-paikan-tyo-putoamisen-esto-putoamissuojaus-tapaturmariski
Kuvat: Unsplash ja Vakuutus

Jaana Aho

riskianalyytikko, If

Korkealla työskentelyssä sattuvien vahinkojen seuraukset ovat joka kerta vakavia. Siksi nimenomaan ennaltaehkäisevä työturvallisuustyö on paras keino ehkäistä näitä tapaturmia. 

Teollisuus ja toisaalta teollisuusrakentaminen määrittelevät korkealla työskentelyn eri tavoin: teollisuudessa siitä puhutaan usein heti, kun työskennellään lattiatasoa korkeammalla. 

– Teollisuusrakentamisessa taas korkealla työskentelyyn liittyvät putoamissuojausvaateet tulevat rakennusalan lainsäädännöstä, ja ne on asetettu tilanteisiin, joissa työskennellään kahden metrin korkeudessa tai korkeammalla, vakuutusyhtiö If:n riskianalyytikko Jaana Aho sanoo. 

Aho muistuttaa, että korkealla työskentely on aina korkean tapaturmariskin työtä, sillä seuraukset siinä sattuvissa vahingoissa ovat vakavia. 

– Määrällisesti vakavia tapaturmia ei onneksi satu kovin paljon, etenkin teollisuuden työpaikoilla kehitys on mennyt hyvään suuntaan. 

Ahon mukaan suurin riski on vapaa putoaminen. 

– Lisäksi on tapahtunut vaaratilanteita, joissa henkilö on pudonnut ja jäänyt roikkumaan putoamissuojaimien varaan. 

Ennaltaehkäisevä työturvallisuustyö on paras keino välttää työtapaturmia

Varsinkin teollisuusrakentamisen puolella tulee Ahon mukaan edelleen vastaan tilanteita, joissa korkealla työskentelevälle on annettu suojaimet, mutta suunnittelu on jäänyt vajaaksi.

– Ei esimerkiksi ole riittävän hyvin kartoitettu suojaimien kiinnityspisteitä ja sitä, osaako henkilö varmasti käyttää soveltuvia kiinnityspisteitä ja säätää köysiä niin, ettei vaaratilanteita synny.

Ennaltaehkäisevän työturvallisuuden lähtökohtana on tunnistaa kaikki korkealla työskentelyn tilanteet ja arvioida, miten korkealla työskentelyä voisi välttää. Sen jälkeen pohditaan työn turvallistamisen teknisiä ratkaisuja sekä henkilökohtaisten suojaimien käyttöä tilanteissa, joissa korkealla työskentelevän putoamisriskiä ei voida täysin poistaa. 

– Olennaista on, että henkilöstö koulutetaan korkealla tehtävän työn turvallistamiseen ja käyttämään suojaimia oikein, koska vain silloin niistä on apua, Aho korostaa.

Next article