Etusivu » Yritystoiminta » Talouden analyysivälineiden avulla katse tulevaisuuteen
Liike-elämän palvelut

Talouden analyysivälineiden avulla katse tulevaisuuteen

data-analyysiohjelmistot
data-analyysiohjelmistot
Korona on edistänyt suomalaisen taloushallinnon digiloikkaa merkittävästi, toteaa Taloushallintoliiton johtava asiantuntija Janne Fredman. Kuva: Getty Images

Viime vuosina huimasti kehittyneiden talouden johtamiseen käytettävien ohjelmistojen avulla yritykset saavat helpotusta paitsi toimintansa seurantaan myös sen ennakointiin.

– Raportoinnissa on tapahtunut ilahduttavaa demokratisoitumista. Data-analyysiohjelmistot ovat kehittyneet, ja niiden hinnat ovat pudonneet suorastaan dramaattisesti, Taloushallintoliiton johtava asiantuntija Janne Fredman sanoo heti alkuun. 

Fredman tietää, mistä puhuu, sillä hänellä on yli 20 vuoden kokemus pk-yritysten taloushallintojärjestelmien kehittämisestä. Hänen mukaansa taloudenjohtamisen muutoksessa on selvästi nähtävissä myös toinen trendi.  

– Yhä useammin pk-yritysten taloushallintojärjestelmissä on erilaisia graafisia raportointiominaisuuksia. Tavalliselle yrittäjälle tällaiset grafiikan avulla havainnollistettavat raportit ovat monesti selkeämpiä.

Fredmanin mielestä on tärkeää, että yritykset pystyvät varsinkin turbulentteina aikoina tarkastelemaan toimintansa tulevaisuutta. 

– Hyvän äärellä ollaan, jos taloushallinnon lukuihin yhdistetään tarjous- ja tilauskantaa esimerkiksi erp-järjestelmästä. Näillä tiedoilla pystytään hyvin ennakoimaan yrityksen tulevia näkymiä – töiden hallintaa, tilauksia ja tarjouskantaa.

Korona-ajan positiivinen sivujuonne

Ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin – vaikka koronaviruksen aiheuttama pandemia on paitsi kurittanut talouskasvua, se on tuonut mukanaan myös positiivista kehitystä. 

– Uskallan väittää, että korona on merkittävästi edistänyt suomalaisen taloushallinnon digiloikkaa. Esimerkiksi tilitoimistot ovat viime kuukausien aikana ottaneet aimo harppauksen eteenpäin kehityksessä, Fredman toteaa. 

Tilitoimistojen on nyt kyettävä esittelemään asiakkaidensa tuloslukuja ja muuta tärkeää dataa verkon yli.

– Edelleen tilitoimistojen on usein tarpeen antaa asiakkaalle johtopäätöksiä valmiiksi pureskeltuina. Nyt se ei kuitenkaan voi tapahtua paikan päällä, vaan on osattava käyttää sujuvasti Teamsia tai muuta ryhmätyöskentelysovellusta.

Fredman pitää myös etätyökulttuurin vahvistumista yleisesti pandemia-ajan positiivisena sivujuonteena.

– Joillain aloilla on oltu liiankin varovaisia etätöiden suhteen. Nyt on pakon edessä huomattu, että työnteko sujuu etänä usein vähintään yhtä hyvin, joskus jopa paremmin.

Next article