Etusivu » Yritystoiminta » Työn murros ei odota: ”Yritysten on hyvä pohtia tulevia osaamistarpeita jo nyt”
Henkilöstöhallinto

Työn murros ei odota: ”Yritysten on hyvä pohtia tulevia osaamistarpeita jo nyt”

henkilöstöpalveluyritys
henkilöstöpalveluyritys
Oikeanlaisen osaamisen puute voi olla myöhemmin kasvun esteenä yritykselle. Kuvassa Henkilöstöpalveluyritysten liiton toimitusjohtaja Merru Tuliara. Kuva: Henkilöstöpalveluyritysten liitto HPL.

Henkilöstöpalveluyrityksillä on suora näkymä yritysten tarpeisiin ja selvä näkemys siitä, millaista osaamista tarvitaan, mistä on pulaa ja miten sitä saisi kehitettyä. On esimerkiksi epärealistista ajatella, että keski-ikäiset lähtisivät tekemään vuosien tutkintoja.

Meillä on jo nyt työmarkkinoilla työvoimapulaa ja työttömyyttä yhtä aikaa. Yritykset tarvitsevat tulevaisuudessa enemmän sekä matalampaa että korkeampaa osaamista. ”Keskipalkkainen” työ vähenee entisestään, sanoo toimitusjohtaja Merru Tuliara Henkilöstöpalveluyritysten liitosta (HPL).

Tunnista osaamisen realiteetit

Rekrytointi ja perehdytys eivät ole halpaa. Suurin kustannus tulee kuitenkin siitä, että vasta-aloittanut ei ole täysin tuottava kuukausiin.

– Talo ja toimintatavat ovat vieraita ja työkavereihin tutustumisessa menee aikaa. Voi siis olla hyvinkin järkevää kouluttaa nykyisiä työntekijöitä. On hyvä aloittaa osaamisen kartoittamisesta, koska varsinkin suurissa organisaatioissa näkymä siihen ”häviää”, Tuliara pohtii.

Jos oman yrityksen osaamistarpeita ei ennakoi, osaamisen puute voi olla myöhemmin kasvun este.

– Kannattaa miettiä pidemmän aikavälin suunnitelmia ja ottaa huomioon myös se, miten eläköityvien ammattitaito siirretään. Kokemuksen tuomaa osaamista ei kannata hukata, Tuliara painottaa.

Ratkaisuja osaamisvajeeseen on useita

Henkilöstöpalveluyritykset auttavat yrityksiä työelämälähtöisten rekrytointi-, täsmä- ja muutosturvakoulutusten valinnassa.

– Täsmäkoulutuksessa tutkitaan työntekijöiden tilanne ja miten tarvittavaa osaamista saa lisättyä. Muutosturvavalmennuksessa taas avataan irtisanottujen silmiä uusille mahdollisuuksille, Tuliara kertoo.

Katseen voi kääntää myös ulkomaille. Henkilöstöpalveluyrityksillä on pitkäaikaiset suhteet ulkomaille ja niille prosessi on tuttu.

– Ulkomailta rekrytoidessa taustatutkimukset pitää tehdä tarkasti. Prosessi on pitkä eikä ole kenenkään etu, että rekrytoitu lähtee pian pois. Siksi prosessi kannattaa antaa asiantuntijan hoidettavaksi, Tuliara sanoo.

Next article