Etusivu » Yritysturvallisuus » Hyötyisikö yrityksesi vakuutusmeklarista?
Riskienhallinta

Hyötyisikö yrityksesi vakuutusmeklarista?

vakuutusmeklari
vakuutusmeklari
Pienissä ja keskisuurissa yrityksissä meklareiden hyödyntäminen on Suomessa vielä melko vähäistä. Kuva: Getty Images

Suomessa pääosin kansainvälisten suuryritysten käyttämien vakuutusmeklarien toimenkuva on monissa organisaatioissa yhä melko tuntematon.

Riskienhallintaa korostetaan ja vakuutusten merkitys tunnistetaan, mutta miltä pohjalta vakuutusratkaisut tehdään?

Vakuutusmeklari on yrityksille ja julkisyhteisöille suunnattu kapean sektorin riskienhallinnan ulkoistamispalvelu.

– Vakuutusyhtiöistä riippumattomina vakuutusalan asiantuntijoina olemme yrityksille riskienhallinnan luottopakki. Emme myy vakuutuksia, vaan kartoitamme asiakkaamme riskit, arvioimme vakuutustarpeet ja etsimme markkinoilta asiakkaamme riskiä parhaiten suojaavan ratkaisun, Suomen Vakuutusmeklariliiton puheenjohtaja Markku Rantanen kertoo.

Riippumaton riskienkartoittaja ja vakuutustarpeiden tunnistaja ei ole vakuutusyhtiöiden myyntitavoitteiden ohjattavissa.

Vakuutusmeklarien riippumattomuutta vakuutusyhtiöistä suojataan myös lailla, joka kieltää välityspalkkiot toimijoiden välillä.

– Vakuutusyhtiöillä ja niiden edustajilla on aina vakuutusratkaisujen suosittelussa myös liiketoiminnallinen intressi. Vakuutusmeklari on alan puolueeton, luvanvarainen ammattilainen, joka optimoi asiakkaidensa vakuutuskustannukset tunnistamalla tarpeelliset ja karsimalla turhat, Rantanen kuvailee.

– Vakuutusmeklarien riippumattomuutta vakuutusyhtiöistä suojataan myös lailla, joka kieltää välityspalkkiot toimijoiden välillä. Kieltolailla on kuitenkin myös kääntöpuolensa, sillä se on osaltaan hidastanut vakuutusmeklaritoiminnan kehittymistä Suomessa, Rantanen jatkaa.

Suuryrityksissä ja julkisyhteisöissä vakuutusmeklareiden arvo tunnustetaan, mutta pienissä ja keskisuurissa yrityksissä meklareiden hyödyntäminen on Suomessa vähäistä.

– Pk-yritysten keskuudessa vakuutusmeklareiden markkina on vain viidennes kokonaismarkkinasta, vaikka pienemmillä yrityksillä riskinsietokyky on usein heikko, eikä riskienhallintaosaamista useinkaan löydy talon sisältä. Tällä sektorilla vakuutusmeklareilla on paljon tehtävää, Rantanen toteaa.

Vakuutuspolitiikkaa ja kansainvälistä osaamista

Vakuutusmeklarin ammattitaito auttaa tunnistamaan kriittisille riskeille relevantit vakuutukset Suomen keskittymiseen taipuvaisesta pankki- ja vakuutusmaailmasta, mutta raottaa ovea myös kansainvälisille ratkaisuille.  

– Ratkaisuja haetaan ensin kotimaisilta luukuilta, mutta koska Suomessa vakuutustarjonta on melko suppea ja keskittynyt, meklari voi löytää kansainvälisiltä markkinoilta asiakkaan tarpeisiin laajempia ehtoja ja parempaa kattavuutta tarjoavia tuotteita, Rantanen sanoo.

– Meklariin kannattaa turvautua myös kansainvälistyessä, alan ammattikunnalla on hyvät verkostot ja lainsäädännön tuntemus. Samalla vakuutusmeklari antaa sidosryhmille viestin turvallisuudesta, Rantanen muistuttaa.

Vakuutusmeklaritoiminta tähtää pitkäjänteiseen riskienhallintakumppanuuteen, jonka elinehto on syvä luottamus.

– Pitkissä asiakassuhteissa päästään kehittämään vakuutuspolitiikkaa, joka elää organisaation taseen mukaan, Rantanen päättää.

Next article