Skip to main content
Etusivu » Yritysturvallisuus » Vakuutusmeklari – riskienhallinnan kumppani
Riskienhallinta

Vakuutusmeklari – riskienhallinnan kumppani

vakuutusmeklari
vakuutusmeklari
Kuva: Adobe Stock

Suomalaisen vakuutusmeklarin tulevaisuus näyttää hyvältä. Yritysten kasvun ja kansainvälistymisen myötä liiketoiminnan riskienhallinnan arviointi korostuu.

Suomen vakuutusmeklariliitto on valtakunnallinen meklaritoiminnan edunvalvoja, joka edistää riippumatonta ja ammattitaitoista vakuutusmeklaritoimintaa ja valvoo jäsenistöään.

– Yritystoiminnassa tunnistamaton riski on kallein. Vakuutusmeklari on yrityksen kumppani silloin, kun kartoitetaan liiketoimintaa ja sen riskienhallintakykyä. Meklari ei ole vakuutusmyyjä, puheenjohtaja Markku Rantanen Suomen vakuutusmeklariliitosta kertoo.

Meklaripalvelut kaikkien saatavilla

Perinteisesti vakuutusmeklareita käyttävät isot ja kansainvälistyvät yritykset sekä start-up:t ja keskisuuret yritykset.

Vakuutusmeklari on yrityksen kumppani silloin, kun kartoitetaan liiketoimintaa ja sen riskienhallintakykyä.

Asiakas voi olla kuka tahansa, joka haluaa ulkoistetun riskienhallinnan ja vakuuttamisen liiketoiminnalleen. Meklareissa on myös eri liiketoimintoihin erikoistuneita, kuten taloyhtiöiden ja julkisenhallinnon vakuutustoiminnat.

Lue myös: Hyötyisikö yrityksesi vakuutusmeklarista?

Perinteiseen yritys- ja henkilövakuuttamiseen verrattuna meklarin salkku on laajempi ja turvaltaan kattavampi paletti. Se sisältää kansainvälisten ja suomalaisten vakuutusyhtiöiden vakuutuskannan. Oleellinen osa meklarin työtä on vertailukelpoinen analysointi riskienhallinnassa ja hinnoittelussa eri vakuutuksenantajien kesken.

Suomalaisten vakuutusyhtiöiden vakuuttamismahdollisuudet ovat rajalliset kahdesta syystä. Ne eivät välttämättä kata liiketoiminnan koko riskiä tai räätälöityä riskiä jälkivakuuttamisrajan ylittyessä eli vakuutusturva on rajattu vain tiettyyn euromäärään asti. Yrityksen kansainvälistyessä kohdemaan vakuutusturvan piiriin pääsy edellyttää paikallista sopimusta, ja siihen eivät suomalaisyhtiöt pysty.

Vakuutusmeklari on asiakkaan asiamies

Meklari toimii aina päämiehensä lukuun ja hoitaa yleensä hoitovaltakirjalla valtuutettuja liiketoiminnan kriittisiä pisteitä kaikissa vakuuttamisen vaiheissa – myös vahinkotilanteessa ja sen jälkeen.

Meklarin ammattitaitoa on hyvä hyödyntää. Vakuutettaessa on ymmärrettävä, mitä ja miten vakuuttaa ja kuinka paljon on valmis itse kantamaan riskiä liiketoiminnastaan?

Meklaritoiminnassa yritys saa meklarista vastuunkantajan työn oikeellisuudesta niille asioille, joista on asiakkaan kanssa sovittu.

– Markkinoille on viime vuosina tullut myös vakuutuksia kilpailuttavia toimijoita, jotka vertailevat hintoja. Se on aivan eri asia kuin riskikartoitus liiketoiminnasta, Rantanen varoittelee.

Vakuutusmeklarien ammattikunta vanhenee

Suomessa ainoa vakuutusalan kouluttaja on Tampereen yliopisto. Alalle toki tullaan monia reittejä ja ammatillinen tausta on monipuolinen. Uusia tulokkaita alalla kaivataan.

Meklarien tarve Suomessa kasvaa entisestään kansantalouden kasvun ja kansainvälistymisen myötä. Uudet yritykset hakevat suoraan kasvua globaaleilta markkinoilta ja riskienhallinnan ennakointi korostuu. Meklari antaa aitoa lisäarvoa liiketoimintaan.

Next article