Etusivu » Yritystoiminta » Tulevaisuudessa kiinteistöt puhdistuvat kemikaalittomasti
Sponsoroitu

Suomalainen innovaatio tekee siivousalasta ympäristöystävällisen, turvallisen ja terveellisen. Täysin kemikaaliton siivousprosessi suojaa ihmisiä haitallisilta mikrobeilta, epidemioilta, kemikaalialtistukselta ja ikäviltä hajuilta.

Siivousteknologian edelläkävijä, suomalainen Ownwell® mullistaa siivousprosessit markkinoille tuomallaan ainutlaatuisella, täysin kemikaalittomalla puhdistusmenetelmällä.

– Kehittämämme teknologia on ollut testikäytössä nyt kahden vuoden ajan ja tulokset ovat lupaavia. Uskomme, että tulevaisuudessa siivousala on kokonaan kemikaaliton, pyykinpesua myöten, toimitusjohtaja Timo Kaarlela kertoo.

Ownwell®-siivousmenetelmä yhdistää veden puhdistusteknologian ja mikrobiologian uudella tavalla. Menetelmälle on haettu jo kolme patenttia.

– Ownwell®-vedenpuhdistusteknologian avulla vedestä poistetaan kaikki mineraalit, jolloin vedestä itsessään saadaan tehokas apu puhdistukseen. Tämän jälkeen veteen lisätään kehittämämme puhdistuskapseli, joka sisältää turvallisia probiootteja. Probiootit tuottavat entsyymejä, jotka hajottavat likaa ja tehostavat siivousta, Kaarlela kuvailee.

Probiootit vievät elintilaa puhdistettavilla pinnoilla mahdollisesti eläviltä tautibakteereilta ja korvaavat siivouksessa perinteisesti käytetyt desinfiointiaineet.

– Desinfiointiaineiden haittana on, että ne tarjoavat hyvin lyhytaikaisen ratkaisun bakteerien hävittämiseen. Heti kun aineen vaikutus lakkaa, materiaalien pinta on taas bakteereille otollinen elinympäristö. Bakteerit ovat myös kykeneväisiä kehittämään desinfiointiaineille vastustuskyvyn, jolloin aineiden teho heikkenee, Kaarlela kertoo.

– Probiootit ratkaisevat tämän ongelman, sillä ne hyödyntävät luonnon omaa mekanismia eli kilpailua elintilasta. Probiootit ovat ihmiselle turvallisia bakteereja, jotka vievät elintilaa haitalliselta bakteerikannalta. Innovaatio on kehitetty yhteistyössä Helsingin yliopiston vanhemman tutkijan, mikrobiologi Elina Roineen kanssa, Kaarlela jatkaa yrityksen innovaation kuvailua.

– Kemikaaliton siivous on myös ehdoton ympäristöteko, jota ilman yrityksen uskottavuus voi olla tulevaisuudessa koetuksella, CTO Mikko Haapsaari muistuttaa.

Sujuvampaa työtä turvallisesti ja ympäristöystävällisesti

Puhdistetun veden ja probioottien yhdistelmä mahdollistaa tiloihin terveellisemmän sisäilman kustannustehokkaasti.

– Perinteisessä siivouksessa käytettyjä kemikaaleja ei huuhdella pois, vaan ne kerrostuvat materiaalien pinnoille, jolloin pinnat kuluvat ja kemikaalien terveydelle haitalliset yhdisteet heikentävät sisäilmaa. Kemikaaliton puhdistus pitää materiaalit kunnossa ja sisäilman puhtaampana, Kaarlela tietää.

– Kemikaaliton siivous on myös ehdoton ympäristöteko, jota ilman kestävää kehitystä korostavan yrityksen uskottavuus voi olla tulevaisuudessa koetuksella, Kaarlela muistuttaa.

Ympäristöystävällinen siivousprosessi myös mullistaa siivousalan työntekijän arjen.

– Tyypillisesti siivoojan työpäivä alkaa sillä, että hän mittaa millimääräisesti tarvittavan määrän kemikaalia siivoustehtävää varten. Sen lisäksi, että läheinen kosketus kemikaalien kanssa on terveydelle haitallista, aikaa vievä kemikaalien sekoittelu on yksi työn haasteellisimmista osioista ja todennäköisesti virheille alttein työvaihe. Yleistä on, että kemikaaleja annostellaan liikaa, toteaa siivousteknikko Mikko Haapsaari, yrityksen teknologiajohtaja.

– Siivousalan ammattilaisten kannalta tärkeintä kuitenkin on, että turvallisuus paranee. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kemikaaleille työssänsä altistuneilla siivoojilla on suurempi riski sairastua hengityselinsairauksiin. Innovaatiomme myötä tämä riski poistuu kokonaan.

Palaute alan ammattilaisilta on ollut kiitettävää

– Suora palaute on ollut, että työstä on tullut sujuvampaa ja mielekkäämpää, kun vaativa ja aikaa vievä työvaihe kemikaalien kanssa on jäänyt pois. Kiire, resurssipula ja perehdyttäminen ovat helpottaneet, työtyytyväisyys ja viihtyvyys parantuneet, Haapsaari kertoo.

Ravintola-alalla elintarviketurvallisuus on parantunut.

– Ravintola-alan työntekijöiltä on tullut kiitosta siitä, että keittiön siivous on tehokkaampaa ja huolettomampaa, kun kemikaalien mahdollisesta ajautumisesta elintarvikkeiden sekaan ei enää tarvitse huolehtia, Haapsaari kiteyttää.

Lue lisää: www.ownwell.fi

Next article