– Tulorekisteri on hyvä esimerkki digiajan viranomaispalvelusta, jossa tieto virtaa automaattisesti yrityksiltä viranomaisille ajantasaisesti, kertoo Tulorekisterihankkeessa liiketoiminnan muutoksesta vastaava Anniina Korhonen.


Helpotusta yrittäjien hallinnolliseen työhön

Nykyisin yrittäjä ilmoittaa palkkatiedot kullekin viranomaiselle erikseen. Jatkossa tiedot ilmoitetaan tulorekisteriin kerran monen eri viranomaisen tarpeita varten.

– Yrittäjän näkökulmasta tulorekisteri yksinkertaistaa palkkatietojen ilmoittamista ja parhaimmillaan automatisoi koko ilmoittamisprosessin, jatkaa Korhonen.


Kansalaisten asiointi viranomaisten kanssa helpottuu

Kansalaisen ei tarvitse enää toimittaa paperisia palkkalaskelmia tai palkkatietoja eri viranomaisille. Viranomaiset hakevat tiedot tulorekisteristä, kun niitä tarvitsevat ja ovat niihin oikeutettuja.

”Kannustinloukut vähenevät, kun etuustulojen ja verotuksen yhteisvaikutus on paremmin ennakoitavissa.”

Tiedot ilmoitetaan tulorekisteriin viiden kalenteripäivän kuluessa maksutapahtuman jälkeen, jolloin niitä voidaan hyödyntää lähes reaaliaikaisesti.

Tulorekisterin tietoja hyödyntävät vuodesta 2019 alkaen työeläkeyhtiöt, Verohallinto, Kela, Eläketurvakeskus ja Työttömyysvakuutusrahasto.

– Viranomaispäätökset perustuvat tällä hetkellä jopa vuoden vanhaan tulotietoon ja jo maksettuja etuuksia joudutaan perimään takaisin sekä keräämään jäännösveroja, sanoo Korhonen.

– Jään mielenkiinnolla odottamaan, miten upeita viranomaispalveluita me kansalaiset pääsemme käyttämään näiden reaaliaikaisten tulotietojen ansiosta, hän hymyilee.


Mullistaako tulorekisteri työmarkkinat?

Jos työnantajia on useita tai tulot muodostuvat sekä palkasta että etuudesta, voi omien tulotietojen kokonaisuuden hahmottaminen olla hankalaa. Kansalainen näkee omat palkka- ja etuustulotietonsa reaaliaikaisesti ja kokonaisuutena tulorekisteristä.

– Kannustinloukut vähenevät, kun etuustulojen ja verotuksen yhteisvaikutus on paremmin ennakoitavissa.
Reaaliaikaisen tulotiedon avulla satunnaista työtä tekevien etuudet on helpompi määrittää oikein. Tämä mahdollistaa nykyistä paremmin siirtymät työmarkkinoilta etuuksien piiriin ja päinvastoin.

– Muutos vaatii toimenpiteitä niin työnantajilta, lainsäätäjiltä kuin viranomaisilta. Tulorekisteri on mahdollistaja, nyt mahdollisuuksiin pitäisi tarttua, Korhonen summaa.